Forskning på Omega 3

Forskning om Omega 3

Här kan du läsa intressanta studier på Omega 3 och effekter på depression, hjärt-och-kärlproblem, demens, inflammationer mm.

Oavsett vad media än påstår ibland så finns det en hel del studier som visar att Omega 3 har god effekt på många olika problem.

Omega 3 och depression 

Omega 3 mot depression
  • I en studie på omega 3 och omega 6 vid depression vid Allegheny College i USA kunde man visa att för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3 bäddar för depression och neuroser.
  • En studie på omega 3 och depression vid universitetet i Sheffield visade att de personer som har lägst nivåer av Omega 3 i de röda blodcellmembranen tenderar att vara mest deprimerade, jämfört med friska kontrollgrupper med normala nivåer. Ju lägre Omega 3-nivå, desto värre depression.
  • I en dubbelblind, randomiserad och kontrollerad kanadensisk studie på omega 3 med 432 personer visade sig Omega 3 fungera bättre än placebo för att minska depressiva symtom hos deprimerade patienter.

Omega 3 vid hjärt- och kärlproblem

  • I en stor meta-analys på omega 3 vid hjärt- och kärlproblem på över 130 0000 personer, som genomfördes av forskare från Harvard och publicerades 30 sep 2019 i Journal of  the American Heart Association så blev slutsatsen att personer som varje dag tog omega-3 tillskott minskade riskerna för hjärtattack och de flesta kardiovaskulära sjukdomarna. Högre doser visade sig ge bättre resultat. Framförallt doser på över 840 mg.
    Man granskade 13 randomiserade studier på omega 3 från hela världen, inklusive VITAL-studien som är den största randomiserade studien av omega 3 innan sept 2019.
  • I en studie på omega 3 i fiskolja vid Uppsala Universitet så gav man den stabila och väl renade fiskoljan Eskimo Pure i 1 msk/dag under 6 månader till 33 personer (en del var fullt friska och andra hade redan hjärt- och kärlproblem). Resultatet blev 64% lägre triglyceridnivåer, 8% lägre totalkolesterol, plasma fibrinogen minskade med 23% och det diastoliska blodtrycket minskade med i snitt 8%. Blödningstiden blev oförändrad.
  • När dosen ökade upp till 2 msk/dag ökade HDL-kolesterolet (det s.k. goda kolesterolet) med 21%.
  • Inga positiva resultat sågs i placebogruppen.
Omega 3 - för hjärt och kärlsjukdomar
  • I en stor meta-analys där man granskade 97 olika studier så såg man att Omega 3 är lite effektivare än statiner för att minska den totala dödligheten och döden i hjärtkärlsjukdom.
  • Fisk och fiskolja (DHA + EPA) är generellt effektivare än livsmedel med alfa-linolensyra mot hjärtkärlsjukdom enligt en metaanalys på 47 olika studier.
  • I en studie på DHA och EPA från 2017 så sammanställdes data från från 34 studier på omega 3-fettsyrorna DHA och EPA.  Slutsatsen blev att man endast såg en minskad risk för hjärtkärlsjukdom hos fullt friska med 6% (vilket är för svagt för att läggas fram som bevis, ej statistiskt signifikant.). Men hos patienter som hade förhöjda Triglycerider minskade risken för hjärtkärlsjukdom med 14 %. Och hos patienter med förhöjt LDL-kolesterol minskade omega 3 risken med 18%.
    Alltså: Ju sjukare personerna var från början desto bättre effekt!
  • I en studie på omega 3 gav man relativt låga doser omega 3-fettsyror; 0,7 resp. 1,8 g extra per dag. Redan vid den låga dosen reducerades systoliskt blodtryck med 5 mmHg, vilket motsvarar 20 % riskminskning för hjärtkärlsjukdom.
  • I den s.k. JELIS-studien på 18645 personer gav man tillägg av Omega 3-fettsyran EPA till kolesterolsänkande läkemedel. Då såg man att i gruppen som även fått omega 3-fettsyran så var det en minskning av farliga hjärt-kärlhändelser med 19% jämfört med de som bara åt läkemedlet.

Studien på omega 3 har publicerats i den högt ansedda tidskriften The Lancet 

Omega 3 och demens / hjärnfunktion

  • I en stor meta-analys på omega 3 och demens vid Chang Gung University College of Medicine i Taiwan så ville man granska sambandet mellan brist på Omega 3 och utvecklandet av Demens. När man hade slagit samman resultatet av en mängd olika studier (som inkluderat totalt 2280 personer) från 2011 och fram till september 2012 så visade de samlade resultaten att personer med demens tenderar att ha lägre nivåer av Omega3-fettsyror än friska människor. Hos personer med ett förstadium till Demens så kunde man se att framförallt Omega-3-fettsyran EPA låg onormalt lågt!
Omega 3 - demens
  • En i studie på 40 hälsosamma medelålders till äldre personer så gav man 3gram omega 3-fettsyror per dag i 5 veckor och jämförde med en grupp som fick placebo. Då såg man bättre resultat hos gruppen som fick omega 3 vad det gäller arbetsminne och fokus. Dessutom minskade det systoliska blodtrycket och triglycerider  (höga triglycerider kan öka risken för hjärt och kärlproblem).

Läs mer om denna studie här!

Omega 3 och livslängd – längden på telomererna

Längst ut på våra kromosomer sitter telomererna – de blir en aning kortare vid varje celldelning. Till slut finns inget kvar av telomererna och då kan cellen inte dela sig och dö. Detta hänger alltså samman med vårt åldrande och snabbare biologiskt åldrande (dvs. att telomererna förkortas snabbare) ökar risken för bl.a cancer och hjärtsjukdom

Att bibehålla telomerernas längd som möjligt ser därför ut att fördröja åldrandet. I en granskning av de olika studier på omega 3 och längden på våra telomerer så menar man att ett övervägande antal studier indikerar att ett högre intag av omega 3 kan vara sammankopplat med längre telomerer.
Boels kommentar: Ett fåtal studier visar dock ingen effekt. Det är oklart varför men skulle kanske kunna vara en fråga om dos eller kvalitet på omega 3. Det är exempelvis viktigt att omega3-tillskottet har bra antioxidantskydd i sig (gärna med polyfenoler) för att oljan inte ska härskna i kroppen.

Läs mer om den vetenskapliga sammanställningen på omega 3 och telomerer

Läs mer här i en text från Karolinska institutet och telomerer och åldrande 

Omega-3 vid förebyggande av astma och atopiskt eksem hos barn

Vid en studie om omega 3 vid allergi, astma och eksem vid University of South Carolina USA så ville man se om balansen mellan Omega 3 och Omega 6 i kroppen hade någon betydelse för ett barns risk att utveckla astma, och atopiska eksem/allergier. När man analyserade bröstmjölken hos ammande mödrar så kunde man konstatera att hög halt av Omega 6 var sammankopplat med en ökad risk för att utveckla astmaliknande symtom hos barnet vid 6 månaders ålder. Höga nivåer av Omega 3 (vilket behövs för att motverka Omega 6) visade sig vara sammankopplat med färre fall av atopiska eksem (allergier) när man prick-testade dem vid 12 månaders ålder.

Gravida/ ammande och Omega 3

Omega 3 och gravida
  • I en norsk studie så såg man att moderns intag av omega 3-fettsyran DHA under graviditet och amning påverkar barnets utveckling och intelligens vid 4-års ålder. Det vill säga en positiv effekt av DHA.
  • I en studie på 350 gravida så fick hälften ett extra tillskott av 470 mg av omega 3-fettsyran DHA per dag från och med vecka 20.  Jämfört med placebo blev graviditeten 2,9 dagar längre, födelsevikten blev 172 g högre, 0,7 cm större i längd och 0,5 cm större huvudmått hos barnen i Omega 3-gruppen. Dessutom föddes färre av barnen som fått extra Omega 3 via mamman för tidigt och de i Omega 3-gruppen som ändå blev för tidigt födda behövde bara stanna kvar på sjukhuset 9 dagar i stället för 41 dagar i placebogruppen, eftersom de drabbades av färre komplikationer.

Lägre nivåer av Omega 3 hos veganer och vegetarianer

Omega 3 för veganer och vegetarianer

I en studie på omega 3 hos veganer och vegetarianer som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition så kunde man se att veganer och vegetarianer hade tydligt lägre nivåer av både Omega3-fettsyrorna DHA och EPA jämfört med köttätare. Däremot kunde man inte se att nivån skulle försämras ännu mer om man är en vegan/vegetarian en längre tid.

Boels tips: Om man som vegetarian/vegan vill förbättra sitt intag av fettsyror utan att behöva äta fisk så kan man ta tillskott av speciellt omega3-rik olja från alger som finns att köpa i hälsobutiker. Studier visar att den ger likvärdigt skydd mot hjärt-och-kärlsjukdomar som fiskolja genom att sänka triglycerider och minska oxidativ stress i kroppen. Från algoljan så är fettsyrorna färdiga att användas. Den som vill kan också komplettera med Linfröolja och/eller chiafrön i matskedsdoser – dessa innehåller färdig omega 3 utan behöver omvandlas av kroppen, vilket kräver högre doser eftersom det blir en del spill. Linfröolja ombildas främst till EPA medan Algolja tenderar att ge främst DHA.

Vissa personer har genvariationer som gör att de enkelt omvandlar linfröolja till färdig omega 3. För vissa fungerar detta sämre. Gör ett gentest för att kolla din förmåga att omvandla till omega 3

Omega 3 och inflammationer

  • En studie om inflammationer visade att 30g linfrömjöl/dag (5g Alfalinolensyra – som ombildas till omega 3) under 14 dagar minskade inflammation hos överviktiga.
  • I en svensk avhandling om omega 3 av Cecilia Lourdudoss på Karolinska så drog hon slutsatsen att högre intag D-vitamin och omega 3 gör att patienter svarar bättre på läkemedelsbehandling vid reumatoid artrit (RA). De behövde alltså lägre läkemedelsdoser. Hon kom också fram att högre intag av omega 3 var associerat med minskad smärta hos de patienter som behandlades med metotrexat (cellgifter) mot sin reumatism.

Boels kommentar: Vissa människor har också gener som gör dem mer benägna att bli inflammerade. (Kom också ihåg att depression har visat sig vara ett inflammationstillstånd i hjärnan). Dessa personer kan i vissa fall behöva mer omega 3 än gemene man.

OBS! Sidan fylls gradvis på med fler studier!

Gör ett gentest och lär dig mer om dina gener!

Läs mer här om hur du enkelt gör ett gentest!

Boka ett gentest hos Viability

Om du vill stötta din hälsa så kan du även boka gärna en hälsorådgivning online så att vi kan se över din specifika situation. Klicka här nedanför:

Bild med texten "Hälsorådgivning. Lär dig mer om din kropps unika förutsättningar och behov. Boka hälsorådgivning med gentest här!" Länken leder till sidan Hälsocoaching och coaching online.

Läs mer forskning

Forskning på probiotika, omega3, superfoods och hypnos

Forskning på probiotika
Forskning på Omega 3
Forskning på Superfoods
Forskning om hälsoeffekter av hypnos

Referenser

Depression
Conklin SM
, Manuck SB, Yao JK, Flory JD, Hibbeln JR, Muldoon MF. “High omega-6 and low omega-3 fatty acids are associated with depressive symptoms and neuroticism.” Psychosom Med. 2007 Dec;69(9):932-4. Epub 2007 Nov 8. Department of Psychology, Allegheny College, 520 North Main Street, Meadville, PA 16335-3902, USA.

Edwards R. Peet M, Shay J, Horrobin D. “Omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and in red bloodcell membranes of depressed patients”. J Affect Disord, 1998;48: 149-55.

Lespérance F, Frasure-Smith N, St-André E, Turecki G, Lespérance P, Wisniewski SR.  “The efficacy of omega-3 supplementation for major depression: a randomized controlled trial.” J Clin Psychiatry.2010 Jun 15. [Epub ahead of print] Department of Psychiatry, Centre Hospitalier de l’Université de Montréal.

Lucas, april – 11


Hjärta och kärl

Journal of the American Heart Association (2019). https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.013543

Haglund O, Wallin R, Luostarinen R, Saldeen T. ”Effects of a new fluid fish oil concentrate, Eskimo-3, on triglycerides, cholesterol, fibriniogen and blood pressure.” J Intern Med. 1990 May;227(5):347-53. Department of Forensic Medicine, Uppsala University, Sweden.

Studer et al 2005

Wang et al 2006

Minihane AM et al: Consumption of fish oil providing amounts of Eicosapentaenoic and Docohexaenoic acid that can be obtained from the diet reduces blood pressure long-chain omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk. Mayo Clin Proc 2017.   Jan; 92 (1)

Alexander DD et al: A Meta-Analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies of eicosapentaenoic and docoahexaenoic long-chain omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk. Mayo Clin Proc 2017. Jan; 92(1)

Yokoyama -07

Demens

Lin PY, Chiu CC, Huang SY, Su KP.  ”A meta-analytic review of polyunsaturated fatty acid compositions in dementia.” J Clin Psychiatry. 2012 Sep;73(9):1245-54. doi: 10.4088/JCP.11r07546. Epub 2012 Aug 7. Department of Psychiatry, Kaohsiung Chang Gung Memorial Hospital and Chang Gung University College of Medicine, Kaohsiung, Taiwan.

Kesse-Guyot, feb 2011

 Astma och eksem

Soto-Ramírez N, Karmaus W, Zhang H, Liu J, Billings D, Gangur V, Amrol D, da Costa KA, Davis S, Goetzl L. ”Fatty acids in breast milk associated with asthma-like symptoms and atopy in infancy: a longitudinal study.” J Asthma. 2012 Nov;49(9):926-34. doi: 10.3109/02770903.2012.719251. Epub 2012 Sep 19. Department of Epidemiology and Biostatistics, University of South Carolina, Columbia

Gravida och omega3
Helland -03

Carlson et al, AJCN -13

Nivåer hos vegetarianer

Rosell MS1, Lloyd-Wright Z, Appleby PN, Sanders TA, Allen NE, Key TJ.
”Long-chainn-3polyunsaturatedfattyacids in plasma in Britishmeat-eating, vegetarian, and veganmen.” Am J Clin Nutr. 2005 Aug;82(2):327-34.

Doughman SD1, Krupanidhi S, Sanjeevi CB.
”Omega-3fattyacids for nutrition and medicine: consideringmicroalgaeoil as a vegetarian source of EPA and DHA.” Curr Diabetes Rev. 2007 Aug;3(3):198-203.


Inflammationer
Faintuch et al -07

Cecilia Lourdudoss avhandling: ”Association between diet and treatment results in patients with rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus”. Karolinska institutet 2016.