En trolig anledning till varför ett krossat hjärta kan ge hjärtinfarkt

hjärtkrossad
Svt bl.a. rapporterar att forskare vid Duke University i USA har visat att kvinnor som separerade fick en 24% ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Om de hade genomgått två skilsmässor så ökade risken till hela 77%! För männen var effekten svagare. Hos dem ökade risken för hjärtinfarkt med 10% efter en separation och med 30% efter dubbla skilsmässor. 

Varför det är så mycket mer riskabelt hälsomässigt för kvinnor att genomgå en skilsmässa än vad det är för män tolkar författaren till studien Matthew E Dup-re så här; 
– Kvinnor drabbas av större finansiella svårigheter än män vid en skilsmässa liksom större känslomässig ångest.

En trolig orsak som media inte tar upp
Däremot hittar man ingen tydlig förklaring till varför separationen ökar risken för hjärtinfarkt. Man säger endast att ”man tror att stressen påverkar immunförsvaret negativt.” 

En koppling som ingen nyhetsmedia tar upp i Sverige är kopplingen mellan stress, magnesiumbrist och hjärtinfarkt!
All stress (och att skiljas kan vara ohyggligt stressande!) gör att kroppen förbrukar stora mängder magnesium. Magnesium är ett av våra viktigaste ämnen när det handlar om att hantera stress! – ett antistressmineral som behövs för att ge inre lugn. Magnesium är ofantligt viktigt för hjärtat. Alla muskler behöver magnesium för att slappna av. Och hjärtat är i allra högsta grad en muskel. Utan rätt mängd magnesium kan hjärtat börja krampa, slå oregelbundet och blodtrycket kan också gå upp. Det har exempelvis också visat sig i studier att kalktabletter ökar risken för hjärtinfarkt. Kalk motarbetar på många sätt mineralet magnesium.
Det finns också studier som indikerar att magnesiumnivåerna är betydligt lägre hos personer som drabbas av en hjärtinfarkt. Och då ska det tilläggas att magnesiumbrist inte ger utslag på blodprov enligt forskning förrän det har gått jättelångt.

Personligen tar jag alltid extra magnesium vid stora omställningar i livet, för att jag vet att förbrukningen är mycket högre då! På så vis kan man förebygga många onödiga stressrelaterade symtom som egentligen beror på att kroppen bränt slut på magnesium.
Det ska dock tilläggas att det spelar stor roll vilken form av magnesium man väljer. Detta är inte så välkänt men kan göra stor skillnad för vilket resultat man får i studier med magnesiumtillskott. Produkter med magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid har t.ex. uselt upptag.
För bra upptag rekommenderar jag helst en kombination av magnesiumglycinat och magnesiumcitrat.

Läs gärna mer i min fördjupningsartikel om magnesium som du hittar här!