Vitaminerna som kan kämpa mot Alzheimers

14/1 2013 ”Vitaminerna som kan kämpa mot Alzheimers”

sol mot D-vitaminbrist

I Expressen skriver man om forskning som visar att D-vitamin och B-vitaminer kan förebygga Alzheimers-demens. Man hänvisar till flera studier. Den första är en italiensk studie som visar att D-vitaminbrist gav 62 procent högre risk att utveckla demens. Den andra studien är fransk. Fransmännen följde nästan 500 kvinnor som var över 75 år under sju års tid och resultatet visade att de som hade ett D-vitaminintag på 50 mikrogram per vecka utvecklade demens, men att de som hade ett högre intag än 59 mcg klarade sig.
Studien om B-vitaminer nämner de bara i ingressen till artikeln, men glömmer sedan att berätta mer om.

Boels kommentar: Resultaten förvånar mig inte eftersom jag har läst mycket om D-vitaminets effekter på hjärnan, intervjuat läkare som märkt att personer med depression ofta har D-vitaminbrist (samt att D-vitamintillskott ofta räckte för att vända depressionen!). Och jag har dessutom sett själv hos mängder av människor hur fantastiskt bra många svarar på ett D-vitamintillskott under höst och vinter (eftersom vi bara bildar D-vitamin när solen är sommarvarm); De blir ofta gladare och får ett mer välfungerande immunförsvar. Det luriga är dosen bara, eftersom många verkar behöva en ganska hög dos, betydligt högre än den dos de hänvisar till i studien ovan. Framförallt om de vill påverka immunförsvaret och humöret!

Att överdosera D-vitamin är inte bra, men enligt många forskare är 4000 IE/dag (4000 IE = 100 mcg) en säker dos att rekommendera till de flesta människor. En del forskare tror att vi behöver ännu mer eftersom kroppen snabbt bildar 10 000 IE på bara en stund i solen. Läkemedelsverkets pytte-rekommendationer för Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) stämmer för övrigt inte med någon forskning.
Att få i sig rätt doser via kosten förefaller omöjligt. För att få i dig 2000 IE via maten behöver du t.ex. äta ca 35 ägg per dag eller 1 kilo margarin!
VIKTIGT!: Dock så kan det vara bra att veta att D-vitamin skyfflar in kalk i blodet. För att kalken sedan ska gå till skelettet istället för att ”kalka igen” blodkärlen, eller skapa njurstenar så behöver vi sedan K-vitamin som drar kalken till skelettet där det ska vara. Höga doser D-vitamin är alltså optimalt att kombinera med K-vitamin för att göra D-vitaminen maximalt säkert och minimera risken för några negativa effekter!

Läs gärna mer om studier på D-vitamin som jag har lagt upp här!
– Observera att sidan kommer att fyllas på med många fler studier framöver!