Fetma beror som regel inte på lathet

I Svenska Dagbladet skriver man i en debattartikel:
”En vanlig, men felaktig, uppfattning är att fetma beror på lathet, dåliga matvanor och stillasittande och är lätt att bli av med genom bättre disciplin.”
Läs debattartikeln här!

överviktigt barn

Jag håller med! Jag har jobbat med hypnos och näringsmedicin på många klienter som behövt hjälp att gå ner i vikt och att äta bättre. Hittills har jag inte träffat någon där problemet har handlat om att personen är lat och har ”dålig karaktär”. Inte i något fall.

Ofta hittar jag snarare en skadad självbild i botten. Och den blir som regel bara ännu mer skadad genom att racka ner på personen och prata om disciplin och lathet.
För det enda som oftast händer då är att personen då känner sig totalt misslyckad och värdelös för att hen inte är kapabel att lyckas äta rätt, och så äter man snarare lite extra för att döva känslan av att vara så jävla hopplös. Och går därmed kanske bara upp i vikt istället. Det blir rätt okonstruktivt!

Det finns bättre sätt!

Ofta äter man omedvetet för att döva känslor av att känna misslyckad, oälskad mm mm. Där kan vi gå in med hypnosen för att bygga en bra självbild istället…..så att det inte längre finns några jobbiga känslor att döva med mat och då börjar man oftast att äta bättre helt av sig självt, utan kamp!
Ofta får vi väldigt snabba resultat! Det är inte ovanligt att man både börjar få bättre självkänsla och börjar äta bättre inom några få besök.
Och det väsentliga är att vi inte kopplar självkänslan kring att ”Om du blir smal så blir du nöjd med dig själv”. För det kan trigga anorexia istället.

Vi vänder på steken och bygger självkänslan först. Det anser jag är mycket mer hållbart!

Vill du läsa mer om hur jag jobbar så klicka här!