Ang. Expressens artikelserie om bantningsprodukter

I dagarna har Expressen med Anna Bäsén haft en artikelserie om bantningsprodukter. Jag har själv arbetat som hälsorådgivare i många år, är specialutbildad inom sockerberoende, tar emot många klienter med överviktsproblematik, samt har tidigare arbetat i många olika hälsobutiker, (samt varit butikschef för en stor hälsobutik) och sett många bantningsprodukter komma och gå.

Många bantningsprodukter har helt enkelt inte hållit vad de lovat. Dessutom kan jag tycka att marknadsföringen kring bantningsprodukter ofta är lite skev då de lätt ger sken av att man bara ska äta ett piller som liksom trollar bort kilon. Så är det som regel inte. Rätt produkt kan möjligtvis hjälpa till men grundjobbet behöver man alltid göra själv. Jag kommer här att kommentera några av de produkter som Expressen larmade om:

Aloe vera-larmet
Första dagen gällde larmet Aloe vera från nätverksföretaget Forever Living som där säljs tillsammans med förbränningstabletter som en bantningskur. Larmet handlade om att företaget tjänar grova pengar och att aloe vera kan ge leverskador.
Min kommentar: Att ett företag tjänar bra med pengar behöver inte betyda att det är oseriöst i sig. Det kan lika gärna betyda att de har bra produkter. I Forever Livings fall kan jag dock reagera på att det lätt blivit lite halleluja i marknadsföringen hos säljarna som att Aloe vera är bra för allt. Det är aloe vera självklart inte. Rätt produkt till rätt person i rätt läge. Ang de misstänkta leverskadorna så kan det behöva utredas lite djupare. Aloe vera har dock hjälpt många med mag och tarmproblem.

Ang XLS-medical (binder fett i kosten) och Glucosanol (stör upptaget av kolhydrater)

Konceptet med dessa produkter är att den ena (XLS) ska binda fettet i maten så att vi inte ska ta upp fett från kosten i samma utsträckning. Och Glucosanol blockerar upptaget av kolhydrater. Personligen tycker jag att båda koncepten är ganska skeva av flera skäl:

– Dels har jag under de år som jag har jobbat i hälsobutiker inte hört särskilt gott om preparat som arbetar på det viset vad det gäller positiva resultat på vikten.
– Att försvåra nedbrytningen av kolhydrater tenderar lätt att störa matsmältningen negativt så om man är kolhydratskänslig rekommenderar jag hellre att man undviker att äta så mycket kolhydrater till att börja med än att ta produkter som denna för att störa upptaget av dem.
– Att blockera upptaget av fett som XLS gör kan också störa upptaget av den nyttiga fettsyran Omega 3. Brist på Omega 3 kan bl.a trigga inflammationer, koncentrationssvårigheter och ge lågt humör och torr hy. Dessutom är produkten hutlöst med en kostnad av nästan 800 kr per månad. Det är inte försvarbart någonstans tycker jag.

Det är bättre att man äter på det som ens kropp verkligen mår bra av från början istället. Eftersom vi alla är individer som kan reagera olika på olika sorters mat så finns det heller inte en diet som passar alla. Vissa har lättare för att gå upp i vikt om de äter för mycket fett, medan andra behöver vara mer försiktiga med kolhydrater.

Om du kämpar med vikten och har svårt att veta vilken typ av kost som är bäst för dig så kan jag hjälpa dig med en DNA-analys för att se vilken typ av mat som just DINA gener mår bäst på.
Du kan läsa mer om en DNA-analys här!
Ett sådant test behöver du bara göra en enda gång i livet eftersom du har samma gener hela livet.

Om det är någonting jag också har lärt mig genom att hjälpa mängder av klienter med överviktsproblematik/överdrivet sötsug och matmissbruk så är det också att mat och socker är väldigt effektiva sätt för att åtminstone kortsiktigt döva och manipulera med våra känslor.
Dessa saker sker ofta på en väldigt undermedveten nivå och går inte att bara trolla bort med ett piller.
Läs mer om hur ditt undermedvetna kan vara involverat vid vikt/matproblematik här!