Hormonstörande ämnen i många tvålar

I ett test som Norska Konsumentverket har gjort så visade sig många handtvålar (som är vanliga även i Sverige) innehålla allergiframkallande och hormonstörande ämnen.

Vissa av de här produkterna marknadsförs bl.a. som milda och hudvänliga produkter, t.ex. Ph5 Eucerin Skin Protection (jo men tjena!) Hand Wash Oil från Apoteket, trots att de innehåller Både allergiframkallande och hormonstörande ämnen. Populära Palmolive hade också flera produkter där att se upp lite extra med. Ett ämne att se upp lite extra med är Methylisothiazolinone, som kraftigt utvecklar risken att utveckla allergier.

450palmolive

Vanliga hormonstörande ämnen i tvålar är t.ex.:

BHT

Ethylhexyl Methoxycinnamate

Ethylparaben

Methylparaben
Med tanke på hur många tjejer och kvinnor idag som har problem med sina hormoner (oregelbunden mens, endometrios eller svårighet att bli med barn) så är det verkligen inte en oväsentlig sak att undvika sådana här produkter. Huden tar ju upp saker och för in dem i blodet!
Personligen köper jag endast Ekologiska produkter utan parabener och är noggrann också med att undvika den starka och irriterande sortens lödderämnen (Sodium Lauryl sulfate eller Sodium Laureth Sulphate). Likaså undviker jag gärna syntetiska parfymer eftersom de ofta innehåller hormonstörande ämnen.

http://www.expressen.se/halsoliv/skonhet-1/manga-populara-tvalar-kan-innehalla-skadliga-amnen/