Oxybenzone i Solkrämer skadar korallreven

korallrev
I Expressen idag
så skriver man om hur ämnet Oxybenzone som är vanligt i många solkrämer, orsakar en väldigt stor skada på korallreven. Forskare varnar för att ämnet helt kan förstöra korallreven framöver. Ämnet sprider sig i vattnet när man tar ett topp efter att ha smort in sig, men sprids även via spillvatten.

Man tipsar om att istället använda Ekologiska solkrämer med fysikaliskt solskydd.

Boels kommentar: Det är jättebra att detta uppmärksammas. Det som också är bra att komma ihåg är att många av de vanliga klassiska solkrämerna på marknaden också är sprängfyllda med hormonstörande ämnen och cancerframkallande ämnen (och vad ska vi då ha solkräm för kan man ju undra? var det inte cancer vi ville skydda oss emot?) Dessutom innehåller många av de vanliga stora märkena petroleumbaserade oljor (paraffinum liquidum/petrolatum/vaseline) och syntetiska vaxer.
De lägger sig gärna som en hinna på huden vilket får värmen att fastna där under så att huden mer eller mindre kokar i solen. Ihop med den starka cocktailen av kemikalier så ger ofta utslag, som många tolkar som soleksem….och därmed smörjer in sig ÄNNU mer av den dåliga krämen.
solkrämer
Detta är alltså produkter som många gladeligen kladdar på på sina små barn, gärna sådär lydigt en gång i timmen också – så det kan bli en ganska rejäl kemisk cocktail i blodet efter en semestervecka! I all välmening…
Jag har träffat flertalet personer som när de byter över till en ekologisk solkräm utan konstigheter plötsligt märker att de s.k. ”soleksemen” faktiskt inte längre dyker upp mer. Eco Cosmetics eller Natural Tone är mina favoritmärken.
eco cosmetics
Andra tips är att komplettera med att skydda huden inifrån genom att dricka mkt ljummen tomatjuice, granatäppeljuice, samt att ta tillskott av solskyddande betakaroten och lykopen. Superbra för känslig hud!
————————————————————————————————-
Vill du ha fler skräddarsydda råd för din hälsa: Boka en privat hälsorådgivning!
Vill du även få ett starkare psyke?: Boka en tid för Hypnos!