Skinka, korv, cancer och LCHF

baconFlertalet dagstidningar samt SVT mfl rapporterar om att WHO nu på måndags väntas lista processat kött (dvs bacon, kassler, korv, leverpastej och charkvaror) som cancerframkallande i klass med cigaretter, asbest, alkohol och arsenik.

Det största problemet med dessa produkter verkar vara just nitritet som tillsätts som konserveringsmedel i den här typen av produkter.
Inte en dag för tidigt tycker jag att varna tydligare för det!

Problemet med LCHF

Jag har oroats en tid av att många som gått över till LCHF av hälsoskäl tyvärr bytt ut filen och flingorna mot t.ex. korv och ägg eller bacon och ägg till frukost i tron att det skulle vara ett nyttigt alternativ. Nu är jag ingen förespråkare av just flingor och blodsockerbalansen blir säkert bättre av bacon än av kalaspuffar. LCHF-kost kan för många kolhydratskänsliga personer vara hälsobefrämjande, men det gäller här bara att se upp så att det inte blir för mycket korv och skinka istället. Dvs att man stabiliserar blodsockret men triggar tumörer istället. Eller att man börjar äta stora mängder mjölkprodukter, vilket många på LCHF gör. Mjölkprodukter triggar nämligen inflammationer och räknas även som en stark orsak/delorsak till prostatacancer. Läs mer om forskningen kring det här från Svenska Dagbladet t.ex.

Sammanfattningsvis:

Om man kan äta enligt LCHF och vara noggrann med att varva mellan t.ex. kyckling, fisk och kött. Undvika det processade köttet med nitrit i och byta feta mjölkprodukter mot t.ex. avocado, fet fisk, nötter mm (som fettkällor)  och åtminstone varva mjölkprodukterna/byta ut dem mot havremjölk, mandelmjölk etc så kan LCHF-kosten bli väldigt mycket nyttigare! 🙂

Vill du ha mer hjälp med din hälsa? Passa på att boka en privat hälsorådgivning med mig, på plats eller över Skype!