Aluminium i deodoranter, risken för alzheimers och hur du tillverkar den optimala deon själv!

I Metro igår så rapporterar de att man bör vara försiktig när man köper deodorant utomlands för att den kan innehålla miljöskadlig Triclosan (antibakteriellt ämne som kan bidra till antibiotikaresistena bakterier) och hormonstörande parabener och ftalater. Detta är självklart viktigt att tänka på. Men vad som är standard i de flesta antiperspiranter idag i Sverige och som man inte larmade om är aluminium som används för att hämma svettning.

Aluminium är ett nervgift som i studier på möss kopplats samman med minnesproblem och skador på nervsystemet. En ny metaanalys där man granskat många studier på området visar att det finns en stark koppling mellan höga nivåer av Aluminium i hjärnan och Alzheimers sjukdom. Att kladda det under armarna varje dag är därför väldigt destruktivt, framförallt eftersom kroppen då alltså exponeras för det varje dag.
absolut torr
Allra värst är produkten Absolut Torr från Apoteket som är väldigt stark koncentrerad aluminium. Det var min egna favoritprodukt för många år sedan…..innan jag själv plötsligt började få problem med minnet…(vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg). Det skrämde mig enormt eftersom min morfar hade dött i den hemska sjukdomen.

Hur du tillverkar en helt fantastiskt bra deo själv

Problemet med deodoranter utan aluminium är att de kan upplevas som mer ineffektiva eftersom de oftast inte hämmar svettningen på samma sätt. Ju mer effektiv en antiperspirant är desto mer aluminium innehåller den förmodligen. För kroppen är det naturligt att svettas, vare sig vi tycker om det eller ej. Efter att något frustrerat ha provat mig igenom större delen av de aluminiumfria naturliga deodoranterna på marknaden så kan jag konstatera att den allra bästa deodoranten tillverkar du faktiskt enkelt själv till ett mycket lågt pris.

Här kommer receptet:

Ta lika stora mängder av följande;
ren Bikarbonat (kan du köpa i t.ex hälsokostbutiker)
Potatismjöl eller majsstärkelse
Kokosolja (ta lite mer av kokosoljan än av de andra ingredienserna, du märker vad som är lämpligt för att den inte ska bli jättegrynig)
Om du vill doftsätta kan du t.ex. droppa i t.ex. lite lavendelolja, eller aningen teatree-olja (både lavendel och teatree är antiseptiska och därmed bra mot bakterier). Jag brukar dock nöja mig som utan eteriska oljor i den.
Rör om och förvara i någon liten burk. Klart!
Den fungerar fantastiskt! Håller hela dagen! Och med enbart bra ingredienser!
bikarbonatVarför den är så bra
Bikarbonaten gör kroppen mer basisk (en försurad kropp svettas mer skarpt) och är därmed jättebra mot dålig lukt. Kokosoljan är mjukgörande för huden och antibakteriell. Och potatismjölet eller majsstärkelsen binder fukt. Tillsammans har du en fantastiskt effektiv kombo som verkligen fungerar hela dagen. Dessutom fullkomligt giftfri och riktigt nyttig för kroppen.

Vill du ha mer hjälp med din hälsa? Läs mer om mina hälsorådgivningar här!
Även över Skype för dig som bor långt bort!