Fluor blir alltmer omdebatterat -är det farligt eller ofarligt?

Att det är viktigt att använda fluor för att man ska ha starka tänder har för många varit en självklarhet. Många har också intagit extra fluor genom fluorsköljmedel, fluortabletter och fluortuggummin för att försöka stärka sina tänder.
Men är fluor verkligen så nyttigt? I flertalet tidningar, bl.a i Aftonbladet, Metro och Arbetarbladet i veckan börjar man så smått nysta i frågan.
Här kommer jag att utveckla ämnet!
tandkräm
Ökar risken för skelettcancer
En studie från Harvard från i fjol visar på att fluor i de mängder som finns i svenskt dricksvatten kan öka risken för skelettcancer hos barn.  Detta är bl.a en orsak till att Läkemedelsverket börjat utreda hur mycket fluor vi egentligen får i oss.

Skadligt för sköldkörteln
Fluor stör sköldkörtelns funktion. Det binder helt enkelt till aminosyran tyrosin och tar över den plats som jod skulle ha för att producera sköldkörtelhormoner. Konsekvensen av det blir att sköldkörteln producerar overksamma hormoner!
En alldeles ny studie från England indikerar exempelvis att en högre fluornivå i dricksvattnet verkar öka risken för underfunktion i sköldkörteln

Fluor – ett gift för kroppens enzymer
Enzymer är ämnen som har betydelse för en mängd livsviktiga processer i kroppen, exempelvis för vår ämnesomsättning och förmåga att tillgodogöra oss näringen i vår föda. Studier ska ha visat att fluor fungerar som ett gift för våra enzymer och flertalet djurförsök ska ha visat på att spermierna får kromosomskador när man tillfört fluor.

Skadligt för intelligensen 

Flertalet studier indikerar att fluor kan öka risken för demens och kan försämra intelligensen, så att vi tänker trögare – 5 ggr högre risk för låg intelligens om man bor i ett område med mycket fluor i dricksvattnet enligt en metaanalys (se studiehänvisning nedan!).
Fluor - skadligt för hjärnan?

Kan ge fläckar på emaljen
Ett annat problem med fluor är att överskott av fluor kan ge fläckar på emaljen. En av de största fluorkritikerna var medicine professor Olov Lindahl som fram till sin död 1991 menade att fluor är ett gift möjligtvis kan skjuta upp kariesangrepp en aning genom en något starkare emalj men att tänderna på sikt snarare istället blev skörare under ytan av för mycket fluor.

Restprodukt för aluminium- och konstgödselindustrin

Fluor är även en restprodukt för aluminiumindustrin och konstgödselindustrin. Olov Lindahl hävdade att dessa industrier ska ha betalat stora summor till forskning med syftet att få fram att fluor var en nyttig produkt som gjorde gott, samt mutat professorer för att tala sig varma för fluor. Allt för att slippa betala skadestånd när fluoret gick ut i vattendrag och togs upp av grödor. Huruvida detta stämmer eller inte kan jag kan omöjligt säga med säkerhet.

Boels kommentar: 
Huruvida fluor är bra för tänderna eller ej är fortfarande lite omdebatterat och det hundraprocentiga svaret har vi inte än. Personligen så tror jag att det viktigaste för starka tänder främst är att sänka sitt sockerintag, använda tandtråd och att borsta tänderna noggrant. För att vi ska ha starka ben (både i tänder och skelettet) är t.ex. också K-vitamin ett ämne som kan vara viktigt. K-vitamin drar nämligen kalken bort från blodkärlen och in i ben i tänder och skelett där det ska vara.

För egen del kan jag också konstatera att jag knappt haft något hål i tänderna på tio år sedan jag slutade använda fluortandkräm så själv föredrar jag tandkräm utan fluor.

Om man väljer att använda fluor så rekommenderar jag att man undviker produkter där man lätt kan råka svälja ner fluor (t.ex. sugtabletter med fluor) för att minimera risken för att det ställer till för mycket annan oreda i kroppen. Och för den som använder fluortandkräm så skulle jag skölja munnen efteråt för att undvika att fluoret går ut i kroppen via munslemhinnan. För att inte svälja ner för mycket fluor rekommenderar jag också att välja mineralvatten med så låg fluorhalt som möjligt. (Ramlösa skulle jag t.ex. inte köpa av den anledningen).

Övriga tips för tänderna; Tandlossning kan exempelvis förebyggas genom att se till att ha lagom nivåer av näringsämnet Q10 i kroppen och den som vill förebygga inflammationer och blödningar i tandköttet kan t.ex. borsta tandköttet med MSM (svavel) som går att köpa i hälsobutiker.
———————————————————————-
Några studiehänvisningar: 

J Epidemiol Community Health. 2015 Jul;69(7):619-24. Epub 2015 Feb 24. ”Are fluoride levels in drinking water associated with hypothyroidism prevalence in England? A large observational study of GP practice data and fluoride levels in drinking water.”

Biol Trace Elem Res. 2008 Winter;126(1-3):115-20. doi: 10.1007/s12011-008-8204-x. Epub 2008 Aug 10. ”Fluoride and children’s intelligence: a meta-analysis.” Tang QQ1, Du JMa HHJiang SJZhou XJ.

———————————————————————-