Studie: Mjölk kan leda till benbrott

 

29/10 2014: Studie: Mjölk kan leda till benbrott och förkorta livet

En ny studie som publicerats i British Medical Journal visar på en trolig länk mellan mjölkkonsumtion och frakturer, samt dödsfall. Slutsatsen av studien är att kvinnor som dricker mycket mjölk har lättare för att få benbrott och dö i förtid.

MjölkMjölkindustrin är stark i Sverige och man indoktrineras tidigt i skolan att mjölk ger starka ben. Det har funnits många indikationer på att det förhåller sig på ett annat sätt. Även om inte all forskning är samstämmig så finns det mkt indikationer på att mjölk bäddar för inflammationer i kroppen. (ökad nivå av inflammationsmarkören Interleukin-6 i blodet.) Och inflammationer är vår tids gissel; inflammation i hjärnan bäddar för depression, inflammation i blodkärlen bäddar för hjärt och kärlsjukdomar och inflammation i leder bäddar för ledbesvär osv.

Och jag tror nog personligen inte att det är laktosen som är problemet utan att det snarare är proteinet i mjölken som ställer till det.
Ett annat problem med mjölk är att det ger en obalans mellan Kalcium och Magnesium. Kalcium behövs för att dra ihop muskler, och magnesium behövs för att de ska slappna av. Även hjärtat är en muskel. Tänk dig logiskt vad som händer om du bara hjälper hjärtat att kunna dra ihop sig men inte att spänna av!
Dessutom behöver kalciumet i mjölken båda magnesium och framförallt K-vitamin för att gå till skelettet istället för att fastna i blodet. Kalcium utan tillägg av K-vitamin riskerar att stanna i blodkärlen och göra dem hårda och stela, istället för att göra skelettet hårt och stelt. Hårdheten hamnar på fel ställe. Med ett tillägg av K-vitamin så fungerar K-vitaminet som en klo som drar kalciumet till skelettet istället.
Så för mig är det inte alls konstigt om en överkonsumtion av mjölk både bäddar för att vi dör i förtid pga problem med hjärta och kärl, och att vi får problem med skelettet. Förmodligen är mjölken vi dricker ännu värre än ost eller yoghurt

Så personligen tror jag inte att mjölk ger särskilt starka ben, däremot ger det en stark mjölkindustri….

Läs mer om studien, i Aftonbladet här!
Klicka på direktlänk till British Medical Journal här!