Äter vi vitaminer i onödan eller inte?

19/10 2014. ”Vi äter mer vitaminer än någonsin – ofta i onödan”

Nu var det dags igen. I ett stort uppslag i DN så skriver man att svenska äter för mycket vitaminer – och att vitamintillskott till och med kan vara skadliga. För den som inte tänker själv kan det låta riktigt läskigt.
Problemet är att artikeln är ett exempel på riktigt dålig och gravt förenklad journalistik.

Den är full med felaktigheter och fula vinklingar, här är bara några exempel;
– att nyttan av D-vitamin är oklar, så de vill enbart rekommendera D-vitamin till veganer, småbarn, äldre människor och personer som inte vistas i solen. Någon som har missat höst och vinterhalvåret är väldigt mörkt i Sverige?

Vi bildar framförallt D-vitamin i solen! Vintertid har vi knappt någon sol.

Dvs. vi skulle alla behöva ett tillskott vintertid. Kanske inte om man bara ska nå upp i nivåerna för det s.k. rekommenderade dagliga intaget. Men den siffran är inte samstämmig med någon forskning överhuvudtaget! Se t.ex. min forskningssida med studier om positiva effekter av D-vitamin (det finns fler, jag fyller på i den takt jag hinner). Man hänvisar också i artikeln till att vi kan få i oss D-vitamin från ägg och margarin t.ex. Det kan vara värt att tillägga att för att komma upp i de nivåer som forskning har visat att vi behöver för att må optimalt så skulle vi behöva äta ca 35 ägg per dag eller 1 kilo margarin varje dag…..  Ett sätt att förebygga överdosering av D-vitamin är också att kombinera det med K-vitamin. Se varför här!

Fler felaktigheter;
– att vi lika gärna kan äta en apelsin för att lagom nivå av C-vitamin och att studier visar att c-vitamin är onödigt för förkylning etc. De HADE kunnat nämna alla de studier som visar på nyttan av högre doser C-vitamin för en mängd andra funktioner i kroppen…
– Man skriver att Fiskolja inte alls verkar skydda mot hjärt och kärlsjukdom. Här hade det kanske varit på plats att nämna andra positiva studier vad det gäller exempelvis de goda effekterna vid dyslexi, adhd och depression. Men det gör man inte. För nu verkar ju syftet med artikeln vara att skrämma människor. Läs exempelvis om studier på Omega 3 och depression här!  (fyller på med fler studier när jag hinner). Och istället för fiskolja för att få Omega 3 så rekommenderar man rapsolja, lax och nötter. Varken rapsolja eller nötter innehåller någon optimal balans mellan Omega 3 och Omega 6 – de innehåller snarare för mycket omega 6 och kan därför snarare rubba omega3-balansen i kroppen.

– Man rekommenderas också bara extra tillskott av näringsämnen i de fall där en läkare har konstaterat en brist. Exempelvis finns det forskning som visar att magnesiumbrist inte syns på blodprov förrän det är jättekris. Så när läkarna väl konstaterar brist så har det redan gått för långt. Dvs nästan ingen som skulle behöva magnesium kommer att få det rekommenderat av sin läkare! Läs mer om det här! 
Och blodet är inte hela din kropp. Lite förenklat uttryckt så kan det simma mycket näring där men finnas för lite på andra ställen i kroppen. Dessutom utgår man alltid ifrån någon slags standardvärden. Men vi är individer. Vad som är rätt nivå för en frisk person kan vara helt fel nivå för en annan. Behovet kan t.ex. förändras om vi äter specifika läkemedel, har en specifik sjukdom, om vi stressar mycket, tränar hårt etc.
För övrigt har läkare endast några få timmars näringslära på sin 5 år långa utbildning och är helt enkelt inte särskilt duktiga på det här med näringsämnen.

Det mesta i livet är farligt i hysteriska mängder. Av för mkt vatten kan vi dö. Ska vi vara rädda för vatten nu? ;-)
Och visst, allt kan vara farligt i för stora mängder. Dricker vi t.ex för mycket vatten så kan man dö. Och absolut; olika näringsämnen samverkar med varandra så innan man själv laborerar med att ta ett enstaka näringsämne ur sitt sammanhang och ta det i någon hysterisk monster-dos så kan det vara klokt att be någon kunnig om råd; t ex en näringsterapeut, en hälsorådgivare etc. För ibland finns det också goda skäl för att en högre nivå av ett visst näringsämne –  det beror på hur vi mår och vad vi har extra stort behov av där vi står i livet. Alla som arbetar i hälsobutiker är verkligen inte heller där för att kränga varor till varje pris – många är också väldigt kunniga och verkligen måna om att ge säkra och genomtänkta råd. En nöjd kund kommer tillbaka. En missnöjd kund gör det inte.

Något som i princip alla som arbetar inom hälsoområdet eller i hälsobutiker känner till är faran med för mycket A-vitamin. Det är därför inga nyheter och ingenting man heller behöver larma om med jämna mellanrum som om det var några nyheter. Det är ett av få ämnen som man verkligen behöver vara extra försiktig med. Notera att det i princip alltid är just A-vitamin som tas upp som exempel när man vill varna för kosttillskott. Välbalanserade kosttillskott innehåller inte höga nivåer av A-vitamin.

Det finns mängder med studier som visar på att specifika näringsämnen kan ha en verkligt god effekt vid mängder av olika tillstånd. Att bara plocka ut de studier som visat på negativ effekt, och att undanhålla de studier som visat på andra områden där dessa näringsämnen istället har visat sig fungera väldigt bra – det är ful journalistik. DN borde veta bättre.