För mycket socker i en del sk. Superbär

DN larmar om att Superbär-produkter kan innehålla för mycket socker

13/10.  I DN så finns nu en artikel om ”Superbären som innehåller för mycket socker”. Livsmedelsverket kritiserar att påsar med torkade bär (tranbär, blåbär etc) ofta bara innehåller ca 60% bär och resten socker. De anser att det är mer som ett väldigt dyrt godis. Du kan läsa artikeln här!

Torkade tranbär
Jag kan hålla med om att de har en poäng. Det är onödigt med tillsatt socker i en sådan typ av produkt. Att konsumenten har blivit lurad tycker jag däremot är lite väl hårt skrivet. Innehållsförteckningen finns ju där, som konsument har man ju själv ett ansvar att läsa den för att se om man gillar innehållet. Själv läser jag alltid på innehållsförteckningen och köper inte torkade bär med tillsatt socker. Om de är sötade med äppeljuice eller kokossocker är det i alla fall bättre, men ännu hellre en produkt utan någon tillsatt sötning alls. Det finns t.ex torkade bär att köpa utan några tillsatser alls.

En variant är också att köpa antingen frysta bär, eller att välja påsar i hälsobutiker med rena pulvriserade bär eller frukter (utan tillsatser) att t.ex. strö på yoghurten på morgonen eller ha i smoothies. Vi människor är också olika känsliga för kolhydrater och sockerarter.
För den som är kolhydrats- och sockerkänslig och ofta har problem med blodsockersvängningar så kan det t.ex. vara ett bättre val att välja t.ex. frysta lingon/lingonpulver än att välja att äta t.ex. torkade fikon eller torkade gojibär. Torkade Lingon t.ex. har snarare visat sig vara bra för blodsockerbalansen!
Ett tips är också att helst blanda torkade frukter/bär med någon slags greens (t.ex. Chlorella, Spirulina, spenat, nässla eller Korngräs) eftersom de ger en bättre balans i kroppen; rika på näring och bl.a. gör kroppen mer basisk! Det finns också blandningar av bär och greens att köpa utan tillsatt socker i!