Vanliga magmediciner kan leda till dödsfall

Vanliga magmediciner kan leda till dödsfall – faran med saltsyrabrist

3/9. I dagarna har Aftonbladet skrivit om att flera experter varnar för faran med vanliga (oftast receptfria) läkemedel mot magbesvär, s.k. protonpumpshämmare (PPI – t.ex Omeprazol) som hämmar saltsyraproduktionen. Medicinerna tas ofta mot halsbränna/sura uppstötningar.
Protonpumpshämmare - halsbrännaDet har publicerats en rapport i Läkartidningen där en expertgrupp varnar för att dessa preparat kan bädda för lunginflammationer, tarminfektioner, frakturer i höfter och i kotor och i värsta fall leda till dödsfall. Enligt tidningen sker 33 000 amerikanska dödsfall årligen på grund av PPI. Enligt Sigurd Vitols, (professor i klinisk farmakologi på Karolinska institutet), innebär det att det är tusen dödsfall om året i lunginflammation, bara i Sverige genom PPI-preparaten.

Många tror felaktigt att det här är milda och skonsamma preparat som inte gör någon skada. Vad som är viktigt att känna till är att man kan få halsbränna fast man egentligen har för LITE saltsyra! Alltså precis tvärtemot mot vad man kan tro!
Att ha för LITE saltsyra verkar snarare vara vanligare än att ha för mycket.
Få läkare känner till detta och rekommenderar ofta dessa saltsyradämpande medel till folk som absolut inte borde ha dem!

Och vad gör då saltsyran? Jo, saltsyra bl.a. behövs för att;
– Smälta proteiner och fetter i kosten
– Kroppen ska kunna ta upp mineraler ordentligt ur kosten
– Ge ett skydd mot parasiter
– Döda bakterier (bl.a magsårsbakterien)

Därmed är egentligen konsekvenserna av att få för lite saltsyra ganska logiska;
– Svullen och uppblåst, orolig mage
– Andra matsmältningsbesvär (främst tarmbesvär)
– Mineralbrister
– Skört skelett – pga att skelettet inte får sina mineraler! (kalcium & magnesium)
– Håravfall och skivade naglar pg.a näringbrister
– Större risk för att magsårsbakterien ska få fäste
– Sämre immunförsvar
– Större risk för parasitinfektioner i tarmarna
– Proteinbrist (och aminosyrorna i proteinerna är bl.a. viktiga för psyket!)
– Dessutom kan de stora osmälta proteinerna från maten börja ta sig igenom tarmslemhinnan och komma ut i blodet – vilket retar immunförsvaret som börjar attackera dessa proteiner – vilket kan bädda för både allergier (och att vi får ont i magen/tarmproblem av allt fler livsmedel) samt bädda för diverse autoimmuna sjukdomar eftersom immunförsvaret hela tiden tvingas arbeta på högvarv. (vad läkare kallar för ett ”överaktivt immunförsvar”.)
Men det är alltså inte immunförsvaret som är problemet, egentligen! Om proteinerna hade smälts ordentligt och tarmslemhinnan varit intakt så hade immunförsvaret kunnat ta det lugnt!

Och plötsligt går larmet i tidningarna att förstå ganska bra, eller hur?
Problemet är att läkemedlen oftast dämpar symtomen på halsbränna oavsett om du redan hade för lite saltsyra. Så kortsiktigt kan de dämpa halsbrännan men konsekvenserna kan bli väldigt negativa på sikt!

citronvatten för saltsyraproduktionen. Viability.seHur hänger det mer ihop?
Ibland kan problemet vara att din magslemhinna är skadad (t.ex. pga antiinflammatoriska mediciner) så att du därför upplever den saltsyra du har som alltför ”frätande” och irriterande på den sköra slemhinnan. Istället för att släcka saltsyran kan man behöva stärka upp magslemhinnan istället! T.ex med L-Glutamin eller Aloe Vera.

För att stimulera saltsyraproduktionen om den är för låg kan man dricka citronvatten eller äta bittra örter efter maten.
Om det inte hjälper så kan kapslar med saltsyra behöva tillföras en tid.
Be om hjälp i din hälsobutik!
Obs! Ta hjälp av en expert, t.ex en näringsterapeut i samråd med din läkare om du tar protonpumpshämmare men misstänker att du egentligen har för Lite saltsyra. Sluta ej på egen hand.

Läs mer om larmet här;
http://nyadagbladet.se/halsa/nya-varningar-for-magmediciner/