Ekologiska jordgubbar hämmar cancer bäst

Ekologiska jordgubbar hämmar cancer bäst

18/6 2013: En ny studie vid institutionen för växtvetenskap på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) visar att ju mer antioxidanter jordgubbar innehåller desto större cancerhämmande effekt visade de sig ha i provrör. Man testade extrakt från totalt 5 sorters jordgubbar (ekologiska och konventionellt odlade) och såg att de ekologiska jordgubbarna innehöll mer antioxidanter, samt hade en mer hämmande effekt på cancercellernas tillväxt än extraktet från de besprutade jordgubbarna.

jordgubbarJordgubbar är bl.a. rika på ellagsyra, C-vitamin, antocyaner, flavonoider mfl antioxidanter. Man kunde se en minskning av ändtarmcancercellers tillväxt med sammanlagt 53% och bröstcancerceller med sammanlagt 43%. Källa: Journal of Agricultural and Food Chemistry 2006, 54.
http://www.slu.se/sv/samverkan/kunskapsbank/2006/10/ekogubbar-hammar-cancer-bast/

Boels kommentar: Om du läser inlägget nedan om den fruktansvärda cocktail av starka kemikalier som finns i vanliga jordgubbar så är det inte så svårt att klura ut att de ekologiska är betydligt nyttigare. Enkelt logiskt tänkande säger också att om vi besprutar frukter och bär som skydd mot insekter så behöver de inte bilda sina egna skyddsämnen (dvs de skyddande antioxidanterna). Antioxidanter skyddar just mot skador på celler – själv ser jag därför till att få i mig olika antioxidanter varje dag!
Till de personliga antioxidantrika favoriterna som jag varvar mellan hör t.ex Bär, Acai, Granatäpple, Rosenrot, Schizandra, Rå kakao, och blandade greens (Korngräs/Vetegräs mfl.).