Frågor och svar om gentester

epigenetik

Jag har sett att det finns andra gentester på marknaden och vissa verkar vara billigare. Varför ska jag köpa ett genom dig?

Ja det är sant att det finns andra tester på marknaden. Men de flesta ger inte någon djupare genomgång utan krafsar mest på ytan. Eller så är testsvaren ofta svåra att tolka för den som inte är näringsmedicinskt kunnig. Eller så får du i andra typer av tester veta rent obehagliga saker som du ändå inte kan påverka och som kanske inte alls är skönt att få veta.  Jag får t.ex. mail från folk som har beställt egna tester på nätet men känner sig mer förvirrade efteråt därför att de inte förstår vad provresultatet egentligen säger eller så är det såpass ytligt beskrivet att de vill veta mer.

Allt detta får nu när du beställer ett test just genom mig;
– En djupgående personlig genomgång över Skype av ditt test-resultat i ca 1- 1,5h.
– En Mängd bonustips utöver det som står i rapporten.
– Hjälp med att se vilka gener som är överordnade och därför har störst inflytande. Vissa gener har helt enkelt lite större ”veto” än andra. Det ser du sällan själv.
– En hälsorådgivning baserat både på ditt gentest och på hur du mår just nu. En helhet!
Som BONUS bjuder jag dig dessutom helt Gratis på en webbkurs i positiv psykologi, livsglädje och näring för hjärnan (värde 1000 kr!) samt att du får rabatter på hälsosam mat och näringstillskott på nätet.

Dessutom kan det vara bra att veta att;
– Vi granskar endast gener med vettig vetenskaplig dokumentation
– Vi tar inte med några onödiga gener (typ som beskriver vilken hårfärg du har, det vet du ju redan) bara för att det ska se imponerande ut med en lång lista på testade gener
– Vi tittar enbart på gener som du på något vis kan påverka.
– Jag samarbetar endast med labb som är välrenommerade och väl granskade.
– De labb jag samarbetar med arbetar enbart med terapeuter med utbildning på området
– Jag har gått flertalet specialutbildningar inom både gentester och Epigenetik (hur vi reglerar gener via kosten) SAMT är auktoriserad och vetenskapsorienterad hälsorådgivare som har utbildat mig inom kost och näring under 10 års tid. Jag har även intervjuats för både Tv och tidningar, både i Sverige och utomlands.
– Jag är pedagogisk till mitt sätt och mån om att förklara så att du förstår.

Gentester låter flummigt. Är det det?

Gentester är möjligtvis ett nytt fenomen. Men särskilt flummigt är det inte, tvärtom. Faktum är att det är det allra senaste som vetenskapen har tagit fram, det är baserat på forskning och är inte baserat på tro eller något hitte-på.

Men tänk om jag får reda på att jag har en jättedålig gen som ger en obotlig sjukdom?

No worries! Sådana gener testar vi inte. Det finns ingen risk att du får någon hemsk dom som du behöver leva med resten av livet sedan. För att gentestet verkligen ska kunna vara till hjälp för dig och förbättra ditt liv istället för att bara göra dig vettskrämd så analyserar vi endast sådana gener som du på olika sätt kan reglera med kost, tankar eller motion.

Du får alltså förutsättningar för att ta hand om dig själv med den unika genuppsättning som du har för att kunna FÖREBYGGA hälsoproblem och hålla dig så frisk som möjligt så länge som möjligt. Det finns enorma fördelar att veta vad du har för gener för att kunna hjälpa ditt skelett att hålla sig friskt, se till att hjärta och kärl mår bra, för att få ut bästa möjliga effekt av ev näringstillskott, för att kunna hålla hjärnan frisk,  och hur du ska äta för att minska risken för att bli överviktig, bibehålla friska leder mm.
Gentestet hjälper dig alltså att förebygga problem!

Behöver jag göra om testet varje år sedan?

Nix. Det testet du väljer att genomföra behöver du aldrig mer göra om sedan. Du gör bara samma test en enda gång i livet. På så vis är det väldigt prisvärt!
Du kommer nämligen att ha samma gener hela livet. (det du kan däremot kan förändra är hur dessa gener uttrycks i kroppen). Så du kan inte få ett nytt svar om ett ett eller två år, dina gener är alltid desamma. Det är det som är så praktiskt. Svaren på din DNA-analys kan du spara för alltid och ha som viktig information att ta med dig när du går till läkaren för något hälsoproblem, eller om du behöver hjälp senare i livet av en hälsorådgivare eller terapeut av något slag. Det kan vara fantastiskt värdefull information att ha om du t.ex. drabbas av någon sjukdom senare i livet eftersom det kan förändra vad läkaren/din behandlare bedömer som bästa sätt att behandla den på. Då vet du dina förutsättningar på ett helt annat sätt.

Vad kan jag inte få läsa i gentest-rapporten sedan?
Följande ingår INTE i rapporten;
– Gener som ändå inte går att påverka – som garanterat leder till sjukdom.
– Gener där forskningen kring hur du reglerar dem är på tok för osäker.
– Ointressanta gener som t.ex bestämmer din ögonfärg/hårfärg.
Jag utger mig heller inte för att bota eller behandla sjukdom eftersom endast läkare får göra det.

Det kan se fint ut om du beställer en analys från ett labb som testar väldigt många gener men varför betala för att t.ex. få reda på vilken hårfärg du har när det räcker med att titta dig i spegeln och upptäcka det själv? Eller för att testa gener där forskningen är extremt osäker så att man ändå inte har några vettiga belägg för att ge råd baserat på resultatet?

I rapporterna du beställer genom mig ligger fokus på det som är meningsfullt att veta och på gener som man har granskat närmare genom flertalet studier. Samt på att få alltihop förmedlat av någon som kan förklara allt mer ordentligt
Dessutom fokuserar vi på positiva möjligheter! För att bibehålla god hälsa.

För vem passar ett gentest?

För de flesta egentligen. Men några vanliga skäl till att göra ett gen-test är något av följande;
– Att man vill veta vad man kan göra för att förebygga hälso-obalanser så att man kan öka sina chanser till att leva ett så friskt och härligt liv så länge som möjligt.
– Att få hjälp med vilken typ av kost som är bäst för en själv för att kunna gå ner i vikt.
– Att förstå sig själv och sin kropp bättre
– För idrottare som vill få hjälp att kunna nå bättre träningsresultat
– För personer som vill förstå mer kring vissa hälsoproblem som legat i släkten och vad de själva kan göra för att lättare bibehålla god hälsa själv.  

Gentester låter väldigt krångligt. Behöver jag ha några förkunskaper innan jag beställer ett test?

Frågor som handlar om gener och epigenetik är lite krångligt och kan upplevas som svårt att förstå. Det är därför det kan vara skönt att få ordentlig uppföljning och hjälp efteråt med någon som tar sig tid för dig och kan förklara mer vad provsvaren verkligen innebär för dig. Så slipper du ha några förkunskaper själv.

Vart ligger labbet?

Jag samarbetar med Nordic Laboratories i Köpenhamn. De arbetar endast med utbildade terapeuter för att de vill att informationen ska ges ut på ett korrekt och bra sätt och för att deras klienter ska få bästa möjliga rekommendationer i samband med att de gör sitt gentest. Det är alltså inte tillåtet för privatpersoner att beställa tester direkt från dem.

Nordic Laboratories samarbetar också i sin tur med andra labb runt om i världen för kontroller och specialistkompetens. Man samarbetar med olika kontrollorgan som t.ex. testar olika labb genom att skicka kopior av samma DNA flera gånger till ett labb för att dubbelkolla att resultaten alltid blir desamma, det vill säga att de är pålitliga. Man väljer alltså ut de mest tillförlitliga labben där kompetensen hos personalen är högst.
Ditt DNA-test kommer att skickas för granskning dels till DNAlysis Technology i Johannesburg (som är ett av de absolut bästa labben i världen för detta enligt oberoende kontroller), och dels till Nordic Laboratories i Danmark för granskning innan provresultatet kommer tillbaka till mig. Det är alltså en väldigt noggrann process som sker här för att allt ska bli rätt och riktigt.
Därefter så kommer du att själv få ta del av provsvaren och så går vi igenom dem tillsammans. Du kan också skriva ut provsvaren, en längre rapport på ca 20 sidor och komplettera med att skriva ner alla mina rekommendationer.

Det låter läskigt med ett gentest – finns det någon risk att informationen om mig säljs vidare till försäkringsbolag eller liknande?

Nej, det hade både varit olagligt och totalt emot all etik och moral.

Jag är inte överviktig, utan snarare smal, har jag ändå någon nytta av testet DNA-diet?

Tveksamt, om det vore för att du vill veta vad du kan behöva tänka på för att Fortsätta hålla dig smal. I annat fall skulle jag hellre råda dig att göra testet som heter DNA-health. Testet DNA-diet är mer anpassat för de som kämpat med vikten utan att hitta vilken kost de egentligen ska äta och hur deras kroppar egentligen fungerar.

Kan man beställa flera gen-tester på samma gång?

Ja visst kan du göra det. Kanske vill du beställa flera olika  gen-test till dig själv, eller kanske ett till dig och ett till din sambo. Det går jättefint!
Många par beställer ett varsitt test eftersom det är väldigt givande att veta vilka anlag man tillsammans för över till sina barn/ev framtida barn.

Måste jag bo i Stockholm för att kunna beställa ett DNA-test genom dig?

Nej absolut inte. Du kan bo vart som helst i Sverige. Om du har en svensk bank så är det förmodligen möjligt att beställa ett test även om du är bosatt utomlands. Fråga mig om ditt specifika fall. Du får enkelt hem DNA-testet i din brevlåda, och sedan när analysen är klar så bokar vi in en genomgång via Skype. Den rådgivningen kan ofta gå att boka kvällstid eller när vi tillsammans kommer överens om att det passar bäst. Väldigt smidigt och enkelt!

Kontakta mig här för att boka ett test!

Meddela mig då redan i mailet; för och efternamn, adressuppgifter inkl. postnummer (vart testet ska skickas), telefon, och mailadress, och födelsedatum samt vilket test du vill göra.