Nytänkar-bloggen

På den här sidan skriver jag om kreativa lösningar, filosofiska tankar kring livet, utanför-boxen-tänk, personlig utveckling mm.
Läs och låt dig inspireras till att själv börja tänka nytt i olika sammanhang!
Och om du ytterligare vill utmana dina egna begränsningar; boka då in dig på en Hypnos-session i Stockholm eller gå en webbkurs i positiv psykologi och livsglädje!

———————————————————————————-

En GRATIS och personlig julklapp som bevisligen ger ökad glädje!

Här kommer ett riktigt fint julklappstips!
Den julklappen jag tipsar dig om har fantastiska fördelar: 
– Den är antingen helt gratis eller nästintill – du slipper krascha din ekonomi
– Du slipper springa runt och panikshoppa
– Den stärker relationer

– Den ger oftast glädje för en längre tid framöver både för den som ger gåvan och för den som får den – det har forskning bevisat!
– Den är väldigt personlig 
– Den är alltid härlig att få, och kommer förmodligen inte att göra någon besviken
– Den kommer från hjärtat
– Du får mer pengar över i jul för att hitta på roliga saker med släkt och vänner, för att pyssla om dig själv eller kanske gå på hypnos?

Gratis julklapp
Så vad är det för en härlig julklapp som jag pratar om?
Jo ett tacksamhetsbrev!

I tacksamhetsbrevet så skriver du en härlig lista på allt du som du är tacksam för vad det gäller personen. Lista t.ex. härliga saker som ni har gjort tillsammans som har gjort dig glad, fina egenskaper som den andre har, saker du är tacksam för att den andra har gjort för dig, någonting som gör dig stolt över att få finnas i personens liv etc. 
När du är klar med din lista så rama gärna in den och ge bort. Vill du göra det hela ännu starkare och vackrare så läs upp brevet högt för personen!

Tacksamhetsbrevet blir alltid personligt, så även om du ger tacksamhetsbrev till hela släkten och till alla vänner så är varje brev unikt. Och i forskning har det visat sig ge ökad lycka för en lång tid framöver!
Min mormor pratar t.ex. fortfarande om hur glad hon är för det där brevet (som hon har inramat vid sin säng) som jag gav henne för flera år sedan!

 

——————————————————————————-

Känn igen dina undermedvetna konflikter!

Varje gång du vet vad som är vettigt att känna/göra i en situation men där du ändå känner eller agerar på ett helt motsatt sätt, och om du märker att mönstret upprepar sig gång på gång….Kom ihåg då att det som regel inte handlar om att du älskar att jävlas med dig själv i största allmänhet utan om att ditt medvetna sinne och ditt undermedvetna sinne är i konflikt med varandra.
Något annat som är vanligt när konflikten är undermedveten är att du använder ordet egentligen i stil med: Egentligen så borde jag…/egentligen så tycker jag….. (ditt sunda förnuft vet vad som är rätt men din känsla är en annan).

 

inre konflikt

Ditt medvetna sinne har då redan koll och vet redan vad som är rätt och vettigt, men ditt undermedvetna har fått för sig något annat.
Och tyvärr så brukar vårt undermedvetna i de flesta fall ha veto och avgöra hur du sedan faktiskt känner eller agerar 

Så ju mer ditt undermedvetna är med på tåget desto mer kan du agera och känna i enlighet med det som du faktiskt innerst inne vet är det rätta!

—————————————————————
Vi drar till oss det vi inte har bearbetat
Det vi inte har lärt oss att hantera är ofta det som vi omedvetet drar till oss mer av. Om vi t.ex. inte har dealat klart med en känsla av att känna oss avvisade så riskerar vi kanske att gång på gång ha ”oturen” att hamna i situationer där folk avvisar oss. (t.ex att endast falla för de som inte vill ha oss/som är otrogna).

Avvisad
Om vi inte har lärt oss att respektera oss själva och våra behov så riskerar vi likaså att ständigt dra till oss situationer där människor trampar på oss, och inte respekterar oss. Tills vi lär oss.

Livet för oss inte alltid dit vi vill gå, men dit vi Behöver gå för att optimalt få rannsaka oss själva och lära oss viktiga saker som gör oss friare och lyckligare i slutänden. 

Vi kan förbanna det eller vara tacksamma för det! 

Vilka destruktiva situationer märker DU att du ständigt drar till dig och har ”oturen” nog att hamna i? Att folk trampar på dig eller att du blir utnyttjad? Situationer då du blir bortvald? Situationer som får dig att känna att du inte duger? eller vart finns din ”otur”? Fråga dig själv om det verkligen är otur eller ett mönster? 
Och om det är ett mönster, vad kan livet tänkas vilja lära DIG? 

—————————————————————-

Vanliga myter om förändringchange

1) De som inte lyckas förändra sig har bara dålig karaktär – Nej, det behöver inte alls ha med det att göra! Det kan ha helt andra förklaringar. t.ex att man försöker uppnå två lite motstridiga behov samtidigt.

2) Förändring tar tid –> nej, inte nödvändigtvis. Ofta kan det gå fort.

3) Ju längre tid man har suttit fast desto längre tid tar det att få till en förändring
—> Nej, det behöver inte hänga ihop så. Om du har kämpat i 50 år utan framgång så har du säkert bara använt fel strategi i 50 år. Med en bättre strategi så kan det kanske t.o.m. hända att problemet är löst på en månad, eller kanske t.o.m. på 1h!

4) Det är alltid tungt och kämpigt att förändras –> Om du löser problemet på rätt nivå så behöver det oftast inte ens vara en kamp.

5) Det handlar bara om att bestämma sig! – ja absolut, såvida du inte har undermedvetna blockeringar…..vilket du som regel har om förändringen upplevs som väldigt svår.  I dessa fall kommer inte viljestyrkan att motivera dig särskilt länge.

6) Att våga förändra ngt (t.ex en rädsla) är bara en fråga om övning –> nja. Den vägen kan funka, men den är ofta både segdragen, jobbig och väldigt bräcklig – det du har byggt upp kan lätt råka raseras igen om någon råkar trycka på fel knappar. Lös upp grundproblemet och plötsligt kanske du upptäcker att det känns lustfyllt och fritt även om du kanske inte har övat alls 🙂 Istället för att försöka använda ”träningen” till att tvinga bort rädslan i sig så kan du kanske sedan istället använda träningen till att finslipa tekniker som du nu inte längre är rädd för att utföra.

Om DU vill att förändring ska vara mer enkelt och gå fort så är du varmt välkommen till mig för en fullmatad hypnos-session!

—————————————————————————————————————————
Några Boel-tankar om livet 🙂

I varje problem finns en möjlighet.

Bortom varje rädsla väntar frihet.
Bakom varje hårt ord finns en längtan

I varje gräl ryms en möjlighet att växa

I varje misstag skapas en erfarenhet
Bortom varje hinder är sikten klarare

Varje gång du lider får du perspektiv

Varje svaghet du har kan bli till en styrka
Bortom varje hård fasad finns ett rop efter kärlek

I varje destruktivt beteende finns ett positivt syfte

Varje gång du dömer kunde du ha valt att förstå
Av varje person som irriterar dig har du något att lära
Varje grå vardag går att måla om

Och i varje dag…..i varje litet ögonblick….finns egentligen plats…
för ett magic moment!

—————————————————————————————-

Det som ser ut som svagheter kan lika väl bli till styrkor


Personer med ADHD betraktas ofta som problematiska. Som personer som behöver dämpa sig och räta in sig in i ledet. Men de egenskaper som i vissa personers ögon kan tolkas som negativa kan ju lika väl bli till positiva egenskaper om man bara byter perspektiv. Klicka på länken för lite inspiration! 🙂

http://adhdawareness.se/2013/10/55-goda-adhd-egenskaper/

Alla är inte gjorda för att sitta i skolbänken/på kontor från 9-5 och koncentrera sig framför en dator. En del har en helt annan typ av energi och en helt annan typ av intelligens.
Som vi kan välja att se någonting vackert i!

————————————————————————————————————


Tiden i sig läker Inte sår. Vi behöver också Agera för att läka såren. 

Det är så lätt att glömma att julen kanske är en härlig tid för alla som har en härlig familj – men för den som t.ex. har förlorat en älskad familjemedlem är julen kanske inte lika härlig utan kanske snarare en tid som väcker jobbiga minnen. När några år har gått så tror kanske vi som står bredvid att tiden läkt såren och att personen som förlorat någon nu ska må bra. Men föreställningen att tiden läker alla sår är nog en av de största missuppfattningarna som finns. För enbart tiden i sig behöver ju inte läka någonting. Ont kan det göra även 20 eller 30 år senare OM vi inte MEDAN tiden tickar på har fått hjälp att också BEARBETA smärtan som vi associerar det hemska med. Det har jag märkt många gånger om genom alla de klienter jag har träffat. Det gäller sorg likaväl som misshandel och andra trauman. Även om man så är 60 år gammal så kan man fortfarande må förjävligt pg.a någonting som hände när man var 15 år! Och vi kan ha gått i terapi och pratat om det som hänt och ändå må lika dåligt. För att smärtan i kroppen är kvar.

tiden läker inte alla sår

Ett bra exempel från boken Sorgbearbetning av John W James är; ”Om du träffade någon som precis har brutit armen skulle du ju inte råda personen att bara ”ge det lite tid” utan du skulle förstå att armen också kan behöva läggas rätt och gipsas för att kunna läka.
När det gäller sorg får vi däremot ofta för oss att tiden automatiskt ska trolla bort sorgen på något mirakulöst vis. Varför?

Med allt detta sagt så vill jag skicka en varm kram till alla som har förlorat någon som ni kanske saknar extra mycket just nu!

——————————————————————————————————–

Vilka ursäkter har DU för att inte ta vara på livet fullt ut?

Se på det här fantastiska klippet med mannen som varken har armar eller ben men som ändå verkligen tar vara på livet och lever det fullt ut i stor glädje!
Och ställ dig sedan frågan; Vilka ursäkter har JAG för att inte ta vara på Mitt liv fullt ut?
😉

————————————————————————————————–


Relation 2.0!

En gång i tiden tyckte jag att många låttexter om kärlek var jättevackra och kände igen mig i många när jag var olyckligt kär. ”Du är min trygghet”/du ger mig trygghet, ”Du är mitt allt”, ”Med dig är jag hel”/, ”jag är bara halv/olycklig utan dig”, ”du är mitt liv” osv osv.
Nu känns det mest så förljuget alltihop….

Ett klassiskt mardrömsexempel är låten ”Every breath you take” med Sting.

För allvarligt talat….att Jag ska känna inre trygghet är väl mitt eget ansvar!? Att förvänta mig att någon annan ska komma och fixa det åt mig är att tigga om besvikelse. Och om jag ser till att jobba med mig själv så att jag I Mig Själv är så hel som möjligt, så kan jag liksom inte bli halv eller förlora mitt liv sedan hur hårt dumpad jag än blir. Rätt skönt ju!
Så om jag ska välja mellan alternativen;
1) två personer som jobbar med sig själva och i grund och botten är hyfsat hela i sig själva, hjälper varandra att nå högre höjder tillsammans och ger krydda åt ett liv som redan är väldigt härligt och meningsfullt.

eller….
2) två trasiga och otrygga individer går runt och är trasiga tillsammans och kräver av varandra allt det där som de inte kan ge sig själva….för att sedan skapa gräl och bli arg varje gång den andre inte lever upp till de orimliga förväntningarna……och om förhållandet sedan kraschar av alla gräl så blir man plötsligt halv, knäcker ihop fullkomligt och går under….

……så är valet ganska lätt. Vad skulle DU välja? 😉

———————————————————————————————————

Några frågor vars svar kan förändra ditt liv…

Några frågor som du skulle kunna ställa till dig själv just idag;
1) Om du låg på din dödsbädd nu skulle du då känna dig nöjd med det liv du har levt?

2) Om du istället hade ett år kvar att leva – vad skulle du göra då som du kanske inte gör nu?

3) Vilken person som du kanske har tagit lite för given skulle du kunna ge lite mer kärlek till idag?

4) Får dina största styrkor komma till sin rätt på det jobb du är idag? Om inte, vad skulle du kunna göra åt det?

5) På vilket sätt skulle DU kunna bidra lite mer till att skapa den värld som Du faktiskt vill leva i? Och som du vill att dina ev. barn ska få växa upp i?

6) Vad skulle du kunna göra redan idag som är ett steg närmare målet?

Varje dag rymmer en liten möjlighet att göra skillnad, du kan välja att blunda för den eller att ta vara på den! Vad väljer DU?

———————————————————————————————————-

Ilska som ett rop efter kärlek

a call for love

Det här har kommit att bli ett av mina absoluta favorit-citat! För det stämmer så ofta…..att den som är arg egentligen är rädd för något…..och drar vi den rädslan till sin spets (om vi ser vad som ligger under det första lagret av rädsla…så upptäcker man ofta att vad det egentligen handlar om……det som egentligen skapade ilskan från början är en djup plågsam rädsla för att inte bli älskad/ eller en rädsla för att bli bortstött, eller lämnad och därmed gå miste om kärlek. Första ggn jag kom i kontakt med den tanken så provocerade den mig enormt! Den var för enkel och kunde därför inte vara sann, att allt vi gör är antingen ett agerande i kärlek eller ett rop efter kärlek, hur skulle det kunna vara så?
Men ju mer jag provade teorin….desto mer upptäckte jag att den förvånansvärt ofta stämde…..

Tänk dig t.ex. en man som blir förbannad på sin fru för att hon verkar titta (i hans ögon) lite för uppskattande på en annan man på bussen. Vad kan den ilskan tänkas handla om? Jo, förmodligen en rädsla för att hon ska finna den andra mannen mer attraktiv, vilket om vi drar det till sin spets i slutänden är en rädsla för att bli lämnad, och inte längre bli älskad…. Vad han egentligen vill ha – är ju bara kärlek!

Och den person som egentligen ropar efter kärlek…..den personen är ju egentligen väldigt svår att vara arg på…..om man ser det för vad det är…..för det är ju en person som man egentligen bara borde vilja krama om ♥

————————————————————————————————————

Säg det med humor!

Finns det något dystrare än sura förbudslappar? Jag minns t.ex. ett hotell jag stannade en natt på vid Corsica för många år sedan. Jag minns inte hotellet för att det var särskilt mysigt. Egentligen var det väldigt fint men allt det fina överskuggades av att hotellet var fullkomligt övertapetserat med sura förbudslappar om allt och ingenting som fick hela hotellet att kännas extremt ogästvänlig. ”Ät inte vid poolområdet! Förbjudet att ha medhavd matsäck på hotellområdet! Släng inte handdukar där! Sitt inte i badkläder vid poolbaren! Det blir böter om ni checkar ut efter klockan elva!” osv osv. 

MEN om man nu nödvändigtvis måste meddela något tråkigt så kan man i alla fall prova att säga det med humor – budskapet går fram men känslan blir en helt annan! Här kommer ett fantastiskt exempel på det från en ICA-butik;

fri resa i polisbilKlockrent! Eller hur? 🙂 Här vill man verkligen inte snatta, men gärna handla!
Vilket tråkigt men viktigt budskap skulle DU kunna framföra med lite humor? 😉

—————————————————————————————–

Briljant taktik för öppenhet

En himla fin sak med Pride-festivalen är att det inte är som vanliga demostrationståg där folk ofta går runt med ilskna banderoller, skriker arga saker, protesterar och ”kräver förändring”. De homosexuella HADE kunnat göra så; marscherat argt och skrikit (med förmodade motdemonstrationer som följd). Det hade kanske kunnat göda ännu fler homofober.

MEN nu är man smartare än så. Istället väljer man att föra ut sitt budskap med så mycket musik, dans, spex, humor och sprudlande glädje att man måste vara så in i helvete homofobisk, inskränkt och dömande för att inte ryckas med av själva glädjen och det fina budskapet om att all kärlek är lika vacker! Nu är det snarare att man står där, känner den enorma glädjen och nästan börjar fråga sig om man verkligen är säker på att man inte är åtminstone lite lite lesbisk så att man kunde få dela deras lycka och stolthet idag
Briljant!

—————————————————————————————————-

Varför man sällan kan resonera bort en rädsla/fobi med hjälp av sunt förnuft

För den som INTE har en viss fobi kan fobin hos en annan person verka töntig, och ologisk. Kanske dömer vi t.o.m. ut själva personen med fobin. Tycker att han/hon är fånig och borde ”skärpa till sig”. Man kanske försöker komma med ”goda råd” som går ut på att den andra ska tänka logiskt att det är onödigt att vara rädd osv. Det brukar sällan funka. För det hör till fobins natur att den som regel inte går att resonera med, den ÄR ologisk för det medvetna sinnet. MEN det Finns alltid en logik där, den är oftast bara alltför gömd i det undermedvetna för att vi ska kunna se den och resonera med den på en medveten nivå.

Hypnos vid fobier

Det undermedvetna är tyvärr ibland lite för bra på att fantisera och koppla ihop saker och ting som egentligen inte hör ihop. T.ex. koppla ihop en händelse som hände för hiskeligt många år sedan (som var jobbig då men som verkar banal i efterhand), med något radikalt annorlunda som hände långt senare. Två saker som till synes inte borde höra ihop alls. Men som ändå gör det, i det undermedvetna. Och plötsligt skapar den där nya situationen samma typ av obehag som den där andra händelsen kanske gjorde för 30 år sedan. När en sådan felprogrammering väl ligger där och skapar stress i nervsystemet så vinner det undermedvetna över vårt vanliga logiska medvetna sinne, i 9 fall av 10.

Det finns folk som har en fobi för till synes helt idiotiska saker; dinosaurier, smycken, bananer etc. Logik noll för vårt vanliga medvetande, eller för den som inte har fobin. Högst störig och verklig i nervsystemet för den som har den.

Har DU någon ologisk rädsla som du förgäves har försökt ”resonera bort” med förnuftet?.
Nu förstår du kanske bättre varför det inte har gått så bra….
Här kan du läsa om forskning på Hypnos som en väg till att tackla bl.a. ångest och fobier.

————————————————————————————————–

”Rullator-rally”

Hade precis ett så skönt samtal med min härliga krutmormor Brita som är 96 år gammal. Visst märks det att hon har åldrats men hon är ruggigt skärpt för sin ålder. Vi har boostat henne med extra vitaminer, D-vitamin och MSM (svavel), i ett antal år nu som komplement till hennes inte alltför bra kost. Så någon skillnad lär det nog ha gjort.

Jag: ”Brukar du komma ut på några promenader ibland tillsammans med hemtjänsten?”
Mormor: ”Nej det brukar inte bli så mycket sådant.”
Jag: ”Känns det för jobbigt med promenader?”
Mormor: ”Nej, hemtjänst-personalen går så långsamt! Det är inget roligt att gå med dem!”

Hon är för underbar! Hon är en sann inspirationskälla! 😀

rullator

(Bilden ovan har inget med min mormor att göra men passade ändå in så skönt på temat så jag kunde inte låta bli att lägga upp den).

——————————————————————————————————–

Varje dag bjuder på en ny möjlighet att växa

Varje dag finns en möjlighet att växa och lära sig något nytt; nånting nytt om dig själv eller om någon annan, något nytt om livet, något nytt om kärlek, om vänskap, om världen osv. Om vi missar den möjligheten så är det bara för att vi inte har haft tillräckligt öppna ögon för att upptäcka var den möjligheten gömde sig så att den gick oss förbi.

Idag har jag t.ex. fått ytterligare en ny insikt om mig själv, om kärlek och känslor, lärt mig vad en skarp iakttagelseförmåga kan bana väg för, och lärt mig om ny spännande forskning på flera områden så att jag har blivit lite lite klokare än vad jag var igår. Vad har DU lärt dig idag? Och vad för spännande saker kan DU tänkas lära dig imorgon? 😉

——————————————————————————————————-

Små glädjeämnen i vardagen
Jag är helt övertygad om att vägen till lycka ligger i de små glädjeämnen i vardagen. Gårdagens små glädjeämnen;

1) Upptäckten att DN hade ett flera sidor långt reportage om Hypnos (söndag 14/5). Alltfler upptäcker hypnosens fantastiska möjligheter! Kul!

2) Jag har fått insikt om vad som legat bakom en överdrivet stark känslomässig reaktion och hittat ett ny kommunikationsväg som jag känner kommer att göra skillnad för att undvika liknande problem i framtiden.
3) En härlig spontan-salsa i gräset på Långholmen!
Målet att ha dansat mig igenom alla delar av Stockholm innan jag dör närmar sig 😉

4) Salsa på Gröna Lund på kvällen i ett lyckorus tillsammans med fina personer som jag tycker om. Världens billigaste tränings och clubkort kombinerat – Gröna Kortet: 200 kr för 5 månader, svårslaget!

(Här firas en tjej som fyller år av flera vänner till mig som dansar en ”födelsedags-salsa” med henne på Gröna Lund 🙂

————————————————————————————————

En spontan-Hippie i tunnelbanan

Tunnelbanan vid lunchtid: En man typ 65-70år säger plötsligt högt att ”Idag har han bestämt sig för att vara hippie!”, och drar samtidigt på sig en stor vit och svart-randig peruk med tillhörande pannband, och så lite solbrillor på det. Störtskönt!

Jag och främlingen mitt emot mig kan inte låta bli att skratta. Och så börjar vi prata. hippies (Obs bilden visar två andra sköna lirare, ej mannen på t-banan.)

Han berättar om sitt liv på 70talet. Folk är överlag för ängsliga i Sverige säger jag, vågar nästan aldrig sticka ut nåt. Vi behöver fler 70åriga spontan-hippies i tunnelbanan. 🙂

– Min dotter, hon vågar sticka ut minsann, säger mannen, innan han reser sig upp för att gå av.
– Det är bra, uppmuntra henne i det! säger jag. Han skrattar, vänder sig om och ler 🙂

Aaaah, de där små roliga ögonblicken i tunnelbanan….de förgyller vardagen!

—————————————————————————————————

Vill du inspireras av andra eller låta dem vara din ursäkt?

En vän från England skrev en vacker text som gick så här;

”No matter what you are going through right now someone else have gone through the worst and thrived. Find them, find their story, their beliefs and use it as reference.
The Masters in life have learned how to use pain and pleasure rather than having pain and pleasure use them”.

mountainOfta gör vi precis motsatsen till det han skriver, vi använder andra människor som en Ursäkt till varför vi inte har kommit längre i livet istället för att leta upp människor som redan har lyckats med det vi vill göra och inspireras och lära av dem. ”Det ligger i generna, flera i släkten har också högt blodtryck, det går inte att göra något åt”. ”Jag mår så här för att min morfar var dum mot mig när jag var liten”. ”Jag mår dåligt för att du har sårat mig, allt är ditt fel” osv.

Eller så tenderar vi att titta avundsjukt och bittert på andra som har lyckats med det vi önskar att vi hade lyckats med, och letar fel på dem för att på något sätt ”ta ner dem på jorden igen” eller bortförklara deras framgång för att på ett lite bakvänt vis få oss själva att må bättre.

”Faith can move mountains. Doubt can create them!”
Hör av dig till mig om du är sugen på att flytta bort DINA berg som hindrar dig från att njuta maximalt av livet! Antingen med en effektiv hypnos-session eller kanske med en inspirerande och nytänkande föreläsning om glädje och/eller hälsa på din arbetsplats!

——————————————————————————————————–

Att leva det enkla livet

Många människor lägger pengar de inte har på saker som de inte behöver, för att imponera på folk de inte tycker om. Om du har för mycket saker så äger sakerna dig.


Själv lägger jag t.ex. helst pengar på upplevelser, kurser och resor – om vi ska tro lyckoforskningen så bör vi prioritera upplevelser före prylar för att bli lyckligare!
Så vad behöver du INTE köpa/äga….. Egentligen? 😉

—————————————————————————————————————–

Positivt tänkande i kollektivtrafiken
Idag har jag provat på att åka väldigt mycket pendeltåg och buss halva dagen idag efter att ha hållit i en liten utbildning på ett ställe ute på landet utanför Kungsängen för att sedan när jag var tillbaka i stan igen upptäcka att jag glömt en viktig pärm där ute och fått vända tillbaka hela vägen ut igen. Mycket effektiv arbetsdag med restider på typ 4 timmar.

Men eftersom jag har gjort det till en liten sport att hitta kreativa fördelar med allt som händer så kan jag konstatera att det förde med sig en massa gott:

– Jag fick möjlighet att studera busslinje 559s sträckning mer i detalj utifall att jag någon gång kanske skulle vilja sadla om till bussförare och kanske köra just där.

pendeltåg
– Jag fick en värdefull övning i vikten av att hålla koll på mina papper

– Jag hann börja klura över en ny rolig affärsidé efter att blivit kreativt stimulerad
av en broschyr som jag ramlade över på vägen tillbaka.

– Jag fick en övning i tacksamhet då jag kunde påminna mig om hur mycket segare den resan hade varit för väldans många år sedan då man bara reste med häst och vagn

– Fick ett väldigt kort men intensivt motionspass då det var förseningar och stopp i trafiken på pendeln och jag därmed fick möjlighet att springa till bussen. Om busshållplatsen bara hade legat ännu längre bort hade jag kanske nästan också hunnit förbränna dagens lunch.

—————————————————————————————————————————–

Att vara spontan i vardagen utan att bry sig om vad folk tycker och tänker
Idag var jag ute på en promenad med en vän. Det utmynnade i en spontan salsa-dans ute på en skogsväg i regnet vid Globen. Bara för att jag kände för det. En gammal gubbe gick förbi och tittade nyfiket på oss.

salsadans i gräset

Planen är att ha dansat mig igenom hela staden. Hittills har jag betat av en salsadans på en soptipp, en dans i en vårbacke på Djurgården, en natt-salsa ute vid en sjö, på en brygga vid havet, och uppe på ett berg vid tantolunden. Ge mig nåt år å jag har snart dansat mig igenom hela stan.
Tänk vad härligt att gå som gammal tant med rullator sedan genom stan och påminna sig om att ”Här har jag dansat, och här…..och här….och här!” En massa glada och härliga minnen vart jag än går! Livet leker 😀

Vad kan DU göra sådär spontant fast man inte borde? Bara för att du just då känner för det?

———————————————————————————————————————-

Det härliga när tekniken strular och vi SER varandra
Ibland är det roligt när teknik strular – för det ger människor en ursäkt/anledning att börja prata med varandra.
Liljeholmen 12.30:
De automatiska skyltarna som visar när nästa tvärbana ska gå är plötsligt döda…..folk blir märkbart störda över det ”fruktansvärda” i att inte veta hur länge de ska behöva vänta (dvs max 10 min eftersom den går rätt ofta och dessutom är det helg så de flesta är förm lediga ;-)). Det gör mig alltid lika nyfiken, ett litet socialt experiment. För i den frustrationen så får folk plötsligt en anledning att se varandra och att mötas.
Det utvecklas till en trevlig väntan och tvärbanetur med en tjej som är på väg till jobbet och med en annan som ska till en 30års fest. Vi bollar kring livet, dans och glädje. När jag går av så önskar vi varandra en härlig dag och vi ler.

TÄNK OM…vi alla vågade vara så där öppna mer till vardags, vågade se varandra mer….även utan att tekniken strular först….vad roligt vi kunde ha då! 😀
Personen mitt emot dig på tunnelbanan kanske om en tid visar sig ha blivit din bästa vän, din nya kärlek, eller någon som lär dig nåt nytt om livet. Men det får du kanske aldrig veta….för ni stirrar ner i era mobiler och ser aldrig varandra…. 😉

———————————————————————————————————

En klok tanke!

what other people think of youDet här citatet knyter an lite till texten en bit längre ner här ”Om att vilja passa in och anpassa sig efter andra”. Och visst är det en befriande tanke att tillåta andra människor att tycka precis vad de vill om dig utan att du låter det försämra ditt eget värde i Dina ögon
– vad andra människor tycker om dig får de själva ta ansvar för! Det är inte ditt problem 😉
Keep on shining! 🙂

—————————————————————————————————————-

Morgon-träningstips!

9/6  Idag var jag uppe tidigt, tog med mig strandtennisracketar och gick till en gräsmatta i närheten och körde en hård match med en vän. strandtennis(okej, bilden ovan är inte på mig, är inte riktigt sådär maskulin 😉 ).
Vi spelade i 1h, och hann också med att filosofera om livet och avsluta med ett morgondopp i en sjö bredvid!
Ett klockrent sätt att starta dagen på! Träning, umgänge, frisk luft och njutning i ett!

Och JO, strandtennis Kan vara en sport om man gör det till det.
Som sport har strandtennis en mängd fördelar;

  • Kostar Gratis! 🙂
  • Ingen materialsport precis (20-50 kr för racket och boll från en bensinmack)
  • Går inte åt någon onödig tid att utöva – bara gå till första bästa gräsmatta, eller tomma yta som du hittar. Finns säkert någon på 5 minuters avstånd!
  • Du får vara ute i friska luften (jo, det går faktiskt att spela på hösten också!)
  • Om du spelar nära vattnet kan du avsluta med ett dopp
  • Inget krångel med att sätta upp nät
  • Om du börjar bli duktig kan du utmana dig med att börja spela med ”fel hand” också som en träning för hjärnhalvorna och för kreativiteten.
  • Bra för konditionen om du blir duktig och kör hårt
  • Kräver inga avancerade träningskläder – tshirt och shorts bara, eller badkläder.

—————————————————————————————————————————-

Om att vilja passa in och anpassa sig efter andra

”Värna mer om din personlighet än om ditt rykte. För medan din personlighet är vem du verkligen är så är ditt rykte bara vad folk Tror att du är.”

Det kommer alltid att finnas folk därute som har en massa negativa åsikter om dig, som ser dina fel mer än det vackra i dig, som inte gillar dig för den du är…. ofta för att du trycker på något obearbetat inom dem själva, kanske för att de önskar att de var som du men inte riktigt vågar, eller för att de är personer som har fått för lite kärlek i livet, och därför bär på en massa agg mot sig själva eftersom de inte kan hantera att vara kärleksfulla själva.

negative comments
Och självklart kan du hålla på och anstränga ihjäl dig om du vill för att försöka bli omtyckt av alla dessa trasiga människor.
MEN det finns ju också en betydligt enklare väg till lycka för dig; att helt enkelt bara välja att inte leka så ofta med dem, så kan de få vara trasiga ifred.

—————————————————————————————————————————

Vilka vänner kan du sammanföra?

27/5 Idag gick jag en promenad på söders höjder med en helt nyfunnen vän. Vi hade båda en gemensam vän som en dag hade kommit på att ”Nämen vänta nu, de där två skulle ha mycket gemensamt!” Och sedan mejlade han oss båda två och skrev att ”Ni borde ta och ses nån dag!”. Och det gjorde vi. Och hade en jättehärlig dag!

Vad härligt det är när en vän av omtanke sammanför två av sina vänner på det viset. Ett jättefint initiativ!
Så till dig som ser detta;
Vilka två av dina vänner kan DU sammanföra för att de nog skulle ha glädje av att lära känna varandra?

söders höjder
——————————————————————————————————————–

Möte med en hemlös

Tunnelbanan på väg hem. En kvinna går på och tigger pengar.
Hon är så desperat och ledsen av situationen att hon gråter förtvivlat….och det är inget snack om saken att det är äkta tårar… inte en jävel ger henne någon slant och de flesta tittar obekvämt bort och låtsas inte se. Fy fan! Hur lite hjärta kan man ha? tänker jag. Om man inte ens vill se någon då, som är så förtvivlad och ledsen….vad ska då krävas? Jag ger henne några kronor, men framför allt så försöker jag prata med henne.

Hon tar mig tacksamt i hand, sätter sig framför mig och vi försöker prata lite….det går minst sagt knackigt…..men bara att bli sedd verkar betyda nästan mer än pengar känns det som….jag kommer på att jag kan använda google translate för att kommunicera bättre med henne….men hon verkar tolka mitt fibblande med mobilen som att hon stör mig och reser sig och går gråtandes vidare innan jag hinner hejda henne.

Mitt emot mig sitter en tjej som jobbar ideellt för röda korset, inte ens hon pratade med kvinnan…..men vi pratar en stund med varandra om medmänsklighet när tanten går av. Jag märker att folk runt omkring oss lyssnar….och kanske kanske….att det gör någon liten skillnad till nästa gång de överväger att bara titta bort….jag vill naivt hoppas det.

Jag säger som Orup….Stockholm har blivit kallt…. och det gör ont…


————————————————————————————————————-

Invigd badsäsong!

21/4 Kl 8.40 Årets badsäsong är invigd!! Jag kan rapportera att det var grader i vattnet!
Jag fick nyligen höra att pappan till en granne tydligen är över 90 år och badar utomhus året runt (vintertid med bastu innan förstås) – frisk som en nötkärna!
Är tydligen aldrig förkyld! Livet är fullt av möjligheter!

badsäsong
———————————————————————————————————

Ska man verkligen bara få ha drömmar när man är ung??

Jag fick ett mail som gjorde mig helt tom. En kille som hade läst att ett av mina viktigaste motton i livet är ”You must BE the change you wish to see in the world” skrev och frågade om jag verkligen trodde på det där? ”Klart jag gör, gör inte du?”, svarade jag. Vi kan ju alla göra skillnad på olika sätt!

Då skrev han tillbaka att ”Det där med att ha drömmar är något som jag tror att man har när man är yngre, innan man har lärt känna sig själv och sitt IQ bättre”.
Det tog ett tag att smälta det han skrev, den livsfilosofin han verkade vilja förmedla till mig. Den var verkligen inte min!
Viljan att göra skillnad är den röda tråden genom mitt liv, som bara verkar bli starkare för varje år som går. Och för varje år som gått har jag uppfyllt allt fler drömmar, samtidigt som listan på nya drömmar aldrig verkar sina.

happy-old-man
På en retorikkurs för några år sedan träffade jag Yngve som vid 94 års ålder fortfarande var nyfiken på livet, villig att lära sig nya saker och att utvecklas. Så trots att han var 94 år, halvdöv och knappt hörde våra tal, så kände han att ”det vore skoj att lära sig lite retorik!”. Eftersom han fortfarande tränade yoga så höll han också ett passionerat tal om yoga och avslutade talet med att stå på huvudet på en stol. Jag vet inte om han lever än idag, men jag kommer ALDRIG att glömma honom, få personer har gjort ett sådant intryck på mig som honom!

Lika nyfiken och lika villig att bygga nya drömmar vill jag vara om jag blir gammal. Annars har jag förlorat mig själv – och då är ni varmt välkomna att hota med att putta mig utför ett stup om jag inte lovar att börja ta vara på livet igen!
———————————————————————————————————

Ett sjukt samhälle eller ett inspirerande samhälle?

I skolan lärde vi oss att fokusera allra mest på det vi var sämst på. Om man var riktigt kass på något, då kunde man ge sig den på att det vankades extralektioner. Det där man var bra på kunde man ju redan och skulle inte fokusera på. Det är precis så som man skapar sjuka samhällen där alltför många är medelmåttor på allt för mycket, där talang föder avundsjuka, där det är fult att trivas med sig själv, där ingen får sticka ut och alla ska räta in sig i ledet, där folk vill bli kända/erkända men samtidigt är livrädda för att bli bedömda eftersom den som syns alltid får skit, och där vi letar fel hos oss själva och hos varandra till förbannelse bara för att slippa känna oss ännu sämre än vi kanske redan gör.

school

En annan variant är ju om var och en får fokusera lite mer på att göra det man har talang för (så blir det enklare att få energi till de svåra och jobbiga sakerna som man förstås också kan behöva lära sig i skolan), och i vuxen ålder samarbetar med dem som är bra på sådant man själv är hopplös på, hivar avundsjukan i soptunnan och peppar varandra som sjutton istället till att glänsa och skina så mycket det bara går! Så kan vi sola oss i varandras glans istället.
Jisses vad kul vi skulle kunna ha det då! 😀

——————————————————————————————————————–

Om att lösa slagsmål ett kreativt sätt

Jag är ett STORT fan av kreativa tänka-utanför-boxen-lösningar på problem. Och det här är definitivt en sådan; En man som löser upp ett slagsmål genom att helt tyst smyga in emellan de som slåss och…..lugnt och fridfullt ställa sig och äta chips! 😀

NYC Subway Fight: Snack-Eating Man Casually Breaks Up Straphanger Scuffle

———————————————————————————————————-

Att placera sig själv och andra i ett fack….

Det är intressant hur många verkligen anstränger sig för att placera andra i ett fack. Om de inte snabbt kan placera en i ett fack så vet de inte hur de ska förhålla sig till en, och så blir det jobbigt och obekvämt, i vissa fall kan de t.o.m. klippa kontakten. Måste snabbt veta om man kan vara en potentiell flickvän eller en vän….sätta etiketter efter en yrkesroll ”jaså du är en sådan!”, ”aha, du umgås med Sådana” osv.

Kategorisera människor

Men jag vill inte placeras i en låda bara för att göra det bekvämt för andra. Jag är inte mina yrkestitlar. Och kanske blir jag din vän imorgon, din jobbkollega om två månader, eller din flickvän om ett år? Vi vet aldrig vart livet för oss, imorgon är alltid en ny dag. Placera någon i ett fack och det kan bli svårt att se personen med nya ögon sedan. Jag är aldrig samma person idag som jag var igår, jag lär mig nytt och växer hela tiden. Den sida som en person lockar fram i mig är kanske inte samma sida som en annan person lockar fram. Jag kan vara allt och ingenting på samma gång. Men det enda jag vill få vara är Boel. En alldeles egen individ som inte behöver liknas och jämföras med någon annan.

Och likadant vill jag kunna se på alla människor jag möter i livet, varje dag. Jag lyckas inte alltid med det. Men jag jobbar på det. Så jag ber de som känner mig att rätta mig lite kärleksfullt när jag råkar placera in dem i nåt fack där de inte vill vara, för vi är alla för unika för att skåpas in i lådor!

——————————————————————————————————-

Livet är inget väntrum!

I höstas blev en släkting till mig påkörd av en dåre som brände upp m bilen på trottoaren. Efter att ha svävat mellan liv och död, efter en lång tids medvetslöshet och mängder med operationer så har han nu börjat prata och försiktigt börja gå några meter igen. Varje litet framsteg blir helt fantastiskt och stort. Och idag var en vän till mig en hårsmån ifrån att få huvudet krossat av ett stort 10kilos betongblock som föll ner från ett tak. Hur mycket vi än planerar sönder våra liv och hur mycket vi än hänger på gymmet så har vi egentligen ingen aning om ifall vi lever imorgon.

När jag var sjuk och självmordsbenägen för tio år sedan skrev jag dikter som handlade om att en dag förhoppningsvis få börja leva. ”Nån gång längre fram” skulle kanske den magiska dagen dyka upp då jag var frisk och livet skulle börja. Men det funkar inte så. Livet pågår hela tiden om vi öppnar ögonen tillräckligt för att se det. Vi kan leta små guldkorn varje dag. Oavsett våra begränsningar. Sprida kärlek varje dag. Njuta lite varje dag. Låt inte livet bli ett ekorrhjul där du bara lever för helgen eller för drömmar som ska uppfyllas längre fram i en tid som kanske aldrig kommer.
För livet ….är inget väntrum. ♥

———————————————————————————————-

Vissa saker kan inte förstås – de måste kännas i hjärtat!

Eftersom jag ville se hur det stod till med läkemedels-skador och näringsstatus hos de gamla så valde jag en tid att jobba extra inom hemtjänsten för att se det hela inifrån.
Det har varit plågsamt på många sätt. Eftersom mina farhågor tyvärr besannades.

Men just den här texten handlar inte om det, utan om livet, döden och närhet;
En dag besökte jag en gammal kvinna som inte talat på flera månader, knappt öppnat ögonen och som varit en fånge i sin säng. Min kollega som följde med berättade att läkarna sagt att hon nu skulle ha några månader kvar att leva. Men när jag såg henne där så var det nåt som hände inom mig, fick svårt att gå därifrån för jag fick en så stark ingivelse att hon just nu behövde mer kärlek än nånsin. En känsla som bara inte gick att förklara. Men jag valde att följa den fast jag inte förstod den.

omtankeSå jag lade min kind mot hennes och låg så en längre stund, pussade henne i pannan och smekte henne över håret medan jag fokuserade på att skicka kärlek. Upplevelsen blev jättestark och jag börjar gråta fast jag inte känner henne, och plötsligt ser jag en tår på hennes kind också.

Det känns i mig som att det är en tår av tacksamhet för att hon blev sedd. Jag går därifrån med känslan av att det nog är sista gången jag ser henne. När jag är tillbaka på jobbet några dagar senare får jag höra att hon dött bara nån dag efter att jag var där. Och plötsligt förstår jag varför jag kände som jag gjorde och det känns med ens så fint att ha funnits där den där kvällen. De speciella sakerna i livet kan inte förstås, de måste kännas i hjärtat….

————————————————————————————————————

Ett kreativt sätt att öka försäljningen av ekologisk mat

Det här tycker jag är ett fantastiskt vågat initiativ för att hjälpa människor att påminnas om vad det egentligen är vi väljer när vi köper konventionellt odlad mat.
”Vi såg filmen om Dole och tyckte det kändes rätt att skriva ut att de är besprutade”, sa kassapersonalen på Ica Oppeby i Nyköping. Starkt jobbat säger jag!

besprutade bananer

——————————————————————————————————————–

Sitter identiteten i en fulltecknad kalender?

13/3 2012.
Efter att ha bott hela vintern på Teneriffa så är det med kluvna känslor jag återigen lever i ett land där identiteten sitter i en fulltecknad kalender och där man inte är någon om man inte planerar att träffa en vän ”om två veckor på lördag mellan 15 och 16 då man råkar ha en liten lucka…OM det inte kommer något emellan”.
Kan vi inte bara sluta larva oss och börja leva istället? 😉
Jobbmässigt kan man behöva planera men min fritid går jag aktivt in för att hålla så ren och fri som möjligt!

—————————————————————————————————————————

Det kan vara underbart med dåliga idéer!

Många varnade mig för att lämna allt och åka till Teneriffa för att jobba över vintern, att det var för stor gambling och en dålig idé. Och visst, ekonomiskt har det varit tajt, och allting har inte blivit exakt som jag har tänkt mig. Vissa saker har varit sämre än förväntat, andra bättre än förväntat. Men solen skiner, havet är varmt, de nya intrycken, lärdomarna, perspektiven och insikterna är många. Och jag har träffat vänner från hela världen.
Så om det här var en dålig idé så lovar jag att jag ska komma på mängder av fler riktigt dåliga idéer framöver i livet! 😉

Boel på teneriffa———————————————————————————————————

Vad är livet för dig?

För vissa är livet en kamp. För andra en rolig resa. För tio år sedan såg jag livet som en kamp, men det blev så sjukt tråkigt då.

don't stop believing

Så jag ändrade min definition av vad livet skulle vara. Valde att se det som en härlig resa. Eller som en gammal klasskamrat sade från en filosofikurs en gång;
”Livet är en huppegupptäcksfärd. Å hej å hå så trillar man i diket. Och där kanske man hittar en bra grej….som man inte hade hittat annars”. Jag glömmer aldrig de orden!

Nu föredrar jag att dansa mig igenom livet, å lära mig så mycket jag bara kan på vägen, det blir liksom roligare så!
Så…..vad är livet för DIG? Fundera på vad det säger om Din livssyn 😉
Om du ser på livet som en kamp; vad skulle i så fall vara första steget för att börja se på livet på ett härligare sätt?

———————————————————————————————————————————

tillbaka till startsidan