Vad är hypnos? Hur fungerar hypnos?

Vad innebär hypnos? Fungerar hypnos? VARFÖR funkar i så fall hypnos? Och HUR kan hypnos vara så effektivt?  Det är klassiska frågor om hypnos. Här förklarar jag mer hur hypnos fungerar!

Hypnos jämfört med KBT och Psykoterapi/psykologsamtalVad är hypnos?

Hypnos är ett helt naturligt sinnestillstånd där du kan vara mer i kontakt med dig själv och kommunicera enklare med dina känslor. Du kan likna hypnos vid ett avslappnat tillstånd där du både är fokuserad och mer öppen för nya förslag så att du lättare kan börja tänka i nya banor. Du kan själv hamna i lätt hypnos när du lever dig in i en spännande bok eller när du dagdrömmer. 

Eftersom tillståndet ligger i gränslandet mellan vakenhet och sömn så kan du hamna i hypnos helt av dig själv strax innan du ska somna t.ex. Du är avslappnad men kanske plötsligt får nya bra idéer! Tillståndet i sig är alltså inget hokus pokus. 

Du är medveten under hypnos men på ett annat sätt än du kanske är van vid. Så på mina hypnos-sessioner är du alltså inte väck eller borta i huvudet. Du vet exakt vad du säger och gör och har koll på läget! Du har bara lättare att kommunicera med dig själv för att du är mer öppen i sinnet och kan bättre kommunicera med dina känslor under hypnos!

Förnuft och känsla är inte alltid i synk  – Hypnos synkar ihop dem!

Vårt logiska tänkande och våra känslor är inte alltid i synk. Vi vet att vi BORDE agera, känna eller tänka på ett visst sätt. Men vi gör det inte i alla fall. Känslan vinner över förnuftet.
Det blir väldigt tydligt i följande exempel;

– Anna slutar röka och tänker att ”nu ska jag fortsätta vara rökfri resten av livet!” men börjar snart röka igen i alla fall trots att hon vet att rökning kan ge lungcancer. Känslan säger att ”hon kan feströka bara idag och sluta sedan” trots att förnuftet vet att det är lögn.
Känslan vinner!

Behandling mot övervikt

– Sofia har börjat på en ny diet (igen!) och det går jättebra…..i några veckor….går t.o.m. ner flera kilo – sedan säger känslan plötsligt att hon vill ha skräpmat och så följer hon känslan, halkar ur dieten, äter skräpmat igen, hittar en ny diet som hon kör i några veckor….innan hon faller ur den också. Jojobantning uppstår för att känslan vinner över förnuftet.

– Johan vet att det är jättebra att träna och vill komma igång med träningen efter nyår….och det går kanon….i tre veckor….tills han börjar hittar på ursäkter för att inte behöva gå till gymmet, trots att han egentligen vill.
Känslan vinner!

– Erika vet att det är fel att läsa andra människors sms och att hennes pojkvän Pär är pålitlig men när känslan av svartsjuka väller över henne så kan hon inte låta bli att snoka i Pärs telefon i alla fall. Pär blir besviken på att Erika överreagerar trots att han alltid har varit ärlig – och hon säger att hon ska försöka skärpa sig – men det går inte. Känslan vinner.

 

Varför gör vi så här??

Effktiv hypnosJo, för att vi har en felprogrammering i vårt undermedvetna!
Vårt medvetna sinne (där logiken sitter) och vårt undermedvetna (där vi har våra vanor och våra känslor) är i konflikt. Ditt logiska tänkande kanske säger att du ska motionera och ta hand om dig. Men din känsla säger att ”ja, fast nu ska vi sitta i soffan och äta bullar!!”
Och vad händer när ditt vanliga medvetande och ditt undermedvetna är i konflikt?
Jo; i ca 9 fall av 10 så vinner det undermedvetna! Känslan vinner över logiken.
Konsekvensen; du agerar på tvärs mot förnuftet och är i konflikt med dig själv!

Och oavsett hur mycket snusförnuftiga argument, statistik eller klämkäcka råd som kommer från goda vänner och terapeuter där ute så är kanske din jobbiga känsla/ditt dåliga beteende kvar.

Och så kanske du dessutom känner dig dum och skäms för att du inte har ”karaktär” nog för att ta till dig deras råd trots att du vet att de egentligen har rätt.
Och därmed har du kanske t.o.m. två problem;
Grundproblemet + en skam över att du inte kommer ur det. Dubbelt jobbigt!!

 


Vad mina hypnosklienter berättar om deras tidigare försök till att må bättre

Hypnos och terapiMånga av mina hypnosklienter har redan valsat runt hos diverse terapeuter utan att komma loss.
Vissa har försökt att döva jobbiga känslor med mediciner. De har verkligen kämpat för att få till en förändring, men utan att lyckas.
De berättar ofta följande;

– ”Jag har gått i samtal och har förstått nu att jag mått dåligt i många år för att pappa var dum när jag var liten. Men jag mår fortfarande lika dåligt i alla fall. Mina jobbiga känslor är kvar”

– ”Efter att jag gick i KBT så lyckades jag tvinga mig själv till att agera annorlunda ett tag och rädslan minskade lite. Men det har aldrig känts särskilt naturligt och jag känner mig ändå inte fri”.

(Jag vill förtydliga här att så inte behöver bli fallet med KBT. För många fungerar det också kanon. Alla människor är olika, rätt sak till rätt person).

Boka en tid

Vad särskiljer hypnos från andra metoder?
Det är EN sak att förstå sitt problem på en medveten nivå och en helt annan sak att förändra känslan.
Bara medvetenhet och information räcker sällan för att lösa problemet.

Eller har du träffat någon som är spindelrädd som sagt;
”Nu har jag läst om hur ofarliga spindlarna är i Sverige så nu är jag inte rädd längre”. ?

Eller har du träffat någon som sagt;

”Nu vet jag att jag har mått dåligt hela livet för att pappa var auktoritär när jag var barn, så nu kan jag lägga av med att må dåligt” ?

Förmodligen inte. För ofta räcker det inte med mer information.
Kunskapen och informationen behöver också kopplas till en förändrad känsla om det ska vara någon poäng.

Psykologsamtal kan vara fantastiskt bra på många sätt så inget ont om det.
Med hypnosen kan vi gena in i felprogrammeringen i det undermedvetna som gör att du fastnat i känslan! Då fyller känslan inte längre någon funktion och kan ofta försvinna snabbt och enkelt av sig själv.
Så att du släpper ditt problem, en gång för alla.

Med andra ord så hjälper Hypnos dig att göra förnuft och känsla mer samstämmiga så att du kan leva i enlighet med allt det där som du egentligen vet är rätt innerst inne.
Dvs inte behöva stressa upp sig över saker som förnuftet egentligen vet att det inte är rationellt att stressa upp sig över, sluta tröstäta sådant som du egentligen vet bara drar ner din hälsa på sikt, sluta älta sådant som bara drar ner dig att tänka på osv.

Så istället för att t.ex. gradvis försöka gå emot en jobbig känsla och försöka utsätta sig för något som är jobbigt eller försöka tvinga in ett beteende trots att varenda cell inom dig skriker ”Låt bli!” och sedan hoppas att känslan någon gång ska förändras, så gör vi med hypnosen precis tvärtom.
Vi förändrar känslan först!
Det härliga är att då brukar ett nytt beteende komma in av bara farten.
Utan kamp! Det blir ditt naturliga mer självklara val! 🙂

Så NU kanske du plötsligt kan förstå den lilla rutan högst upp på sidan som förklarade varför hypnos ofta ger så mycket snabbare resultat än psykologsamtal och beteendeterapi (KBT). Därmed inte sagt att du inte kan göra både och. Vården lägger fokus på behandla sjukdomar och döva symtom. Så för behandling av psykiatriska diagnoser hänvisar jag till psykiatrin. Mitt fokus ligger istället på att hjälpa människor att synka ihop förnuft och känsla och att hjälpa mina klienter att hitta sig själva.
Det kan många gånger ha riktigt härliga bieffekter! 🙂

Läs mängder av referenser från nöjda klienter som jag har hjälpt.

Läs också här om forskning på hypnos på hur effektivt hypnos är!

Läs mer om hur Du med hjälp av hypnos SNABBT kan börja leva ett friare liv!

Boka en tid

Viabanner 2014