Här kan du läsa om forskning kring Superfoods – extremt nyttiga livsmedel!
Många av dessa är mkt rika på näringsämnen och antioxidanter. Mest antioxidanter finns som regel i ekologiska produkter.
Vissa Superfoods går att hitta i livsmedelsbutiker.
I hälsobutiker säljs de i form av torkad frukt, kapslar, eller pulver – blanda gärna i smoothies!
Läs också om:
- Forskning på D-vitamin
- Forskning på vad Hypnos kan hjälpa mot
- Eller läs kommentarer på Hälsonyheter i Media, ur ett helhetsperspektiv.
SUPERFOODS (i bokstavsordning) och forskning
Açai – ett bär från Sydamerika
Näringsinnehåll: Mycket rik på antioxidanten antocyanin. Relativt rik på nyttiga fettsyror, E-vitamin och fibrer. Men innehåller också lite A-vitamin, fosfor, järn, kalium, kalcium, koppar, magnesium och zink.
- Açai för att skydda kolesterolet och hämma inflammationer
I en studie på möss så såg man att möss som fått i sig mat som bestod av 5% frystorkad açaijuice hade lägre halter och minskad utsöndring av de inflammationsframkallande s.k cytokinerna IL-6 och TNF-α jämfört med kontrollgruppen. Dessutom ökade juicen nivån av den viktiga antioxidanten/enzymet PON1 som skyddar LDL-kolesterolet från att oxidera (bli skadat) och ställa till det i kärlen.Sammanfattningsvis så visade studien på att Açai har en inflammationshämmande effekt, skyddar kolesterolet från härskning och verkar därmed kunna motverka arteroskleros (”förkalkning”)
Boels tips: Låt dig inte luras av drycker som har Açai längst ner på innehållsförteckningen. Sök efter koncentrerad açai som pulver eller som juice.
———————————————————————————————————————
Blåbär
- Blåbär för inlärningsförmåga och minne
I en studie på 9 st pensionärer med tidiga försvagningar på minnet, så ville man studera effekten av ett dagligt intag av blåbärsjuice på vilt växande blåbär. Efter 12 veckor så kunde man notera en förbättrad inlärningsförmåga och en ökad förmåga att komma ihåg olika ord från en lista.Dessutom så såg man tecken på en minskning av depressiva känslor och sänkta blodsockernivåer. Man jämförde även minnesförmågan hos den blåbärsdrickande gruppen med en grupp som drack en placebodryck och noterade en skillnad.
———————————————————————————
Broccoli
Näringsinnehåll: Broccoli är bl.a. rikt på antioxidanten sulforafan, samt A-vitamin, K-vitamin, folat och fibrer. Broccolin innehåller också en del B6-, B1-, B2- B3-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink och mineraler.
- Förbättrar autism
I en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie vid John Hopkins University School of Medicine så granskade man ämnet sulforafan från Broccoli på 40 stycken barn och unga män som led av måttlig till svår Autism. Jämfört med placebo så visade sig sulforafanet inom 18 veckor förbättra deras verbala kommunikation och förmåga att fungera socialt. Dessutom så minskade olika repetitiva och rituella beteenden. De troliga mekanismerna handlar om att sulforafan i broccoli har visat sig kunna supporta gener som skyddar mot oxidativ stress, inflammationer och skador på DNA
——————————————————————
Näringsinnehåll: Mycket rik på renande klorofyll, men innehåller också kisel för håret, järn, kalcium, folsyra, C-vitamin, provitamin A, myrsyra, K-vitamin, B-vitaminer, flavonoider mm.
Tips för intag: Färska nässlor i en nässelsoppa, eller strö pulver över yoghurt eller blanda i en smoothie
- Brännässla och inflammationer
En randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie på 50 personer med Typ 2 diabetes visade att brännässelextrakt har en stark potential för att motverka inflammationer i kroppen. Typ 2-diabetes är starkt förknippat med en ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar, och inflammationer bäddar för hjärt- och kärlproblem. Efter 8 veckor visade det sig att de som hade tagit nässelextraktet hade hämmat tre markörer i kroppen som annars är involverade vid inflammationstillstånd (dessa ämnen kallas för TNF-alfa, hs-CRP och IL-6).
—————————————————————————————–
Chlorella-alg
Chlorella är en alg som är så näringsrik att den har använts vid rymdfärder eftersom det anses att vi skulle kunna överleva väl på enbart Chlorella!
Tips: Köp pulver i en hälsobutik och blanda i en smoothie!
- Chlorella vid Fibromyalgi
I Virginia i USA gjordes en översikt över kliniska dubbelblinda och placebokontrollerade studier där man under 2-3 månader hade gett Chlorella Pyrenoidosa i form av tabletter á 10g per dag + 100ml av en vätska som innehöll Chlorella. Totalt deltog 55 personer med fibromyalgi, 33 personer med högt blodtryck och 9 personer med Ulcerös Kolit. Resultaten tydde på att Chlorella kan minska högt blodtryck, öka livskvalitén vid Fibromyalgi, sänka kolesterolet, stimulera sårläkning och stärka immunförsvaret.
- Chlorella och immunförsvar
I en 8 veckors randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie gav man 5g Chlorella (eller placebo) per dag till friska människor. Vid en mätning åtta veckor senare kunde man se flera tydliga tecken på att Chlorella hade en stärkande effekt på immunförsvaret jämfört med placebo. Chlorellaintaget ledde till ökad NK-cell-aktivitet, samt ökad nivå av interferon-gamma, interleukin-1beta, interleukin-12. Alla dessa ämnen är nämligen viktiga för ett välfungerande immmunförsvar!
- Chlorella för att skydda spädbarn vid amning
I en kontrollerad studie på 35 gravida japanska kvinnor så lät man 18 av dessa få tillskott av Chlorella medan resten fick tillhöra en kontrollgrupp. Man kunde då se att i Chlorella-gruppen så fanns det lägre nivåer av gifter (man tittade främst på dioxiner) i bröstmjölken jämfört med kontrollgruppen. Med andra ord färre gifter som kunde föras över till barnet. Dessutom hade kvinnorna i Chlorella-gruppen högre nivåer av Immunglobulin A (IgA) i bröstmjölken vilket anses vara positivt för att minska risken för infektioner hos små barn.
—————————————————————————————–
Granatäpple – rikt på polyfenoler
- Granatäpple motverkar kärlväggs-skador och skyddar kolesterolet
Genom att ge polyfenolrik granatäpplejuice till möss med ateroskleros (”åderförkalkning”/åderförfettning) så hämmades den negativa utvecklingen av kärlväggs-skadorna och det kopplade man framförallt till hur väl LDL-kolesterolet skyddades mot att börja oxidera (bli skadat) men också till att granatäpple motverkade makrofag -skumcellbildning.
Kolesterol behövs för att bl.a. tillverka hormoner och det är först när kolesterolet oxiderat (skadats) som det anses kunna ställa till det för oss. Så genom att hålla det kolesterol vi har i gott skick istället för att sänka halten av det, så menar många experter att vi kan hålla oss friska!
- Granatäpple och prostatacancer
I en studie från 2015, som publicerats i tidningen Prostate där man studerade ellaginsyra från granatäppeljuice på möss med människoliknande prostatacancer så kunde man se att ellaginsyran minskade utvecklingen av prostatacancer och ökade apoptosen (kroppens egna förmåga att döda skadade celler utan att skada friska celler).Boels kommentar: Det ska tilläggas att det finns många fler studier som indikerar en positiv effekt vad det gäller granatäpple och prostatacancer. Studien ovan är bara ett exempel. - Granatäpple motverkar plack i tänderna
I en studie på 60 friska patienter med tandställningar så kunde man se att Granatäppelextrakt i en alkohollösning var mycket effektivt mot plack i tänderna. En minskning med 84% och dessutom mer effektivt än Klorhexidin. Granatäppelextraktet visade sig också ha en antibakteriell effekt mot vissa specifika mikroorganismer.
—————————————————————————————–
Grönt te – innehåller polyfenolen EGCG (epigallokatekingallat)
- Grönt te för korttidsminnet
I en kinesisk studie fann man att antioxidanten EGCG (som är ett ämne som finns i grönt te) kanvara positivt för minnet. Det sker genom att EGCG ökar produktionen av ett slags celler i Hippocampus (det området i hjärnan om är viktigt för korttidsminnet och skapandet av nya minnen.) Det ledde till en ökad igenkänningsförmåga och bättre minne.
Boels tips: Välj grönt te som är ekologiskt eftersom grönt te annars ofta innehåller rätt höga mängder bekämpningsmedel.
—————————————————————————————–
Gurkmeja – innehåller polyfenolen Curcumin
Gurkmeja och cancer
I en studie på möss så kunde man se att curcumin i maten kan förebygga cancer. Curcuminet ökade cancercellernas celldöd och förebyggde också metastaser (spridning). Dock hade det ingen effekt på metastaser som redan hade uppstått.
- Gurkmeja mot inflammationer
Höga doser i blodet av ett ämne som heter CRP (C-reactive Protein) har visat sig hänga samman med inflammationer och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. På Mashhad University of Medical Sciences i Iran utfördes en stor meta-analys där man granskade resultaten av en mängd andra studier på curcumin från Gurkmeja. Då kom man fram till att Curcumin minskade mängden cirkulerande CRP i kroppen såvida det var bra kvalitet på extraktet och att man intog tillskottet under minst fyra veckor. Detta indikerar alltså att Curcumin förebygger både inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar.
—————————————————————————————–
Jordnötter – rika på aminosyran arginin
- Jordnötter vid Tuberkulos.
Professor Olle Stendahl som forskar både i Etiopien och vid Linköpings Universitethar kunnat visa att aminosyran arginin som finns i bl.a. jordnötter ökar cellernas förmåga att bilda kväveoxid. När han har forskat på Tuberkulos i Etiopien så har han funnit att familjemedlemmar som klarat sig från att insjukna har haft en extra hög produktion av kväveoxid i lungorna. Kväveoxid skyddar alltså mot tuberkulos. Arginin kan man också få i sig högkoncentrerat i form av kosttillskott. De smittade individer med både HIV och Tuberkulos som fick jordnötter motsvarande 1g arginin/dag återhämtade sig snabbare och smittspridningen av tuberkulosen minskade.
——————————————————————————————————-
Kakao – rik på flavonoler (antioxidanter)
Tips: Tänk på att ju mindre processad kakaon är, desto nyttigare är den. Köp helst oprocessad s.k. Rå Kakao eller Kakao-nibs i en hälsobutik. Kakao-nibs är gott att strö på en smoothie eller över yoghurten på morgonen! Marabou Mjölkchoklad med en massa socker är inget vettigt alternativ.
- Kakao och bättre hjärnfunktion hos äldre
I en dubbelblind klinisk studie på 60 st äldre personer så kunde man se att 30 dagars dagligt intag av kakao var positivt för hjärnfunktionen.
——————————————————————————————————————–
Korngräs
Näringsinnehåll: Korngräs säljs som pulver att blanda i vatten/smoothies och är sprängfyllt med näring; bl a mkt protein (och alla essentiella aminosyror), många B-vitaminer, renande klorofyll, och nyttiga skyddsämnen (antioxidanter).
- Korngräs lindrar bl.a. skador som kan uppstå vid diabetes
En studie visar på att korngräs dels har en skyddande effekt mot fria syreradikaler som annars riskerar att skada kroppens celler (vanligt vid stress, av luftföroreningar och som en del av åldrandet). Dessutom visar studien att Korngräs motverkar att det s.k. skadliga kolesterolet (LDL) oxiderar och skadas. Oxiderat LDL-kolesterol är en stor riskfaktor vad det gäller hjärt och kärlsjukdomar. Eftersom dessa problem annars lätt uppstår vid diabetes så anser forskarna att korngräs kan vara bra för att skydda mot hjärt- och kärlproblem som uppstått som en följd av diabetes. Studien visar också att om man kombinerar med C och E-vitamin på 200 mg vardera verkar resultatet bli ännu bättre!
—————————————————————————————–
Lithotamnion Calcareum – en rödalg
En alg som hämtas främst från vatten runt de irländska eller isländska kusterna.
Näringsinnehåll: Jätterik på en mängd extra lättupptagliga näringsämnen; t ex kalcium, magnesium, järn, selen, zink, svavel, kisel, mangan mfl spårämnen. Svavel och zink behövs t.ex. för att bilda ledvätska, och kisel och mangan behövs t.ex som byggstenar för det område där ledvätskan bildas (dvs i ledkapselns membran). Algen är också rik på cytokiner som immunförsvaret använder för att förebygga inflammationer.
- Antiinflammatorisk effekt och förbättrad ledrörlighet
I en liten dubbelblind och placebokontrollerad pilotstudie så kunde man se att personer med ledvärk som tog tillskottet Akvamin (baserat på rödalgen) som ett tillägg till sina vanliga antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDs) kunde halvera sin vanliga dos av läkemedel och ändå få en förbättrad antiinflammatorisk effekt. Dessutom fick de en förbättrad ledrörlighet. - Rödalg för att återbygga ben
Ytterligare en studie visar att rödalgen (genom kosttillskottet Akvamin) återbygger ben, benvävnad och bindväv genom att aktivera osteoblast celler (de celler som bygger ben) genom att frisätta viktiga näringsämnen.Boels kommentar:
Studierna är visserligen inte så stora men de indikerar att algen skulle kunna vara ett effektivt alternativ eller ett bra komplement vid ledbesvär eller osteoporos!
———————————————————————
- Maca vid dålig sexlust
I en liten dubbelblind, randomiserad pilotstudie vid Massachusetts General Hospital så ville man se om Maca kunde hjälpa mot tappad sexlust och/eller impotens som en biverkning av antidepressiva medel (SSRI). Den ena gruppen fick 1,5 g Maca per dag och den andra gruppen fick 3 g per dag. I gruppen som fick den högsta dosen förbättrades sexlusten och upplevelsen av sex, men inte i gruppen som fick en låg dos. Maca tolererades överlag väl.
——————————————————————————————————————–
Mangosteen – en frukt rik på xanthoner
- Mangosteen och cancer
I en studie på möss så granskade man effekten av tillskott av s.k. xanthoner från frukten Mangosteen vid en metastastisk bröstcancermodell som påminner mycket om förloppet hos människor som får bröstcancer. Då såg man att xanthonerna både minskade tumörstorleken, gav färre fall av metastaser och stimulerade till celldöd av cancerceller. Man såg också färre fall av lungmetastaser (att cancern sprider sig till lungorna) vid högre intag av xanthoner från Mangosteen. OBS! Mycket av nyttigheterna verkar tyvärr sitta i det röd-lila höljet även om det inte är så kul att äta.
——————————————————————————————————————–
Rödbetor/rödbetsjuice
Rödbetor är väldigt rika på s.k. nitrater (EJ att blanda ihop med nitriter som finns i t.ex. charkuterivaror!) som alltmer forskning har visat är positivt för blodkärl och prestationsförmåga.
- Rödbetor och idrottsprestation
I en engelsk studie från 2013 på nio manliga cyklister så jämförde man prestationerna utan rödbetsjuice, med en enstaka dos av rödbetsjuice samt som tredje alternativ, med rödbetsjuice där nitraterna var borttagna från juicen. Det var då tydligt att de presterade absolut bäst och snabbast när de hade druckit vanlig nitrat-rik rödbetsjuice innan cyklingen.
- Rödbetor vid högt blodtryck
I en stor meta-analys så granskade man en mängd studier som har genomförts mellan 2006 och 2012 på rödbetsjuice för att man ville utreda rödbetsjuicens eventuellt effekt på blodtrycket. Det sammanlagda resultatet när man granskat alla studier blev att dagligt intag av rödbetsjuice var associerat med en signifikant minskning av det systoliska blodtrycket.
—————————————————————————————————
- Strandnypon och smärta vid osteoartrit
I en metaanalys där man granskade flertalet studier på strandnyponpulver (Rosa Canina – alltså inte vanligt mer processsat nyponpulver/nyponsoppa) så kunde man konstatera att Nyponpulver minskade smärtan vid osteoartrit (osteoarthritis).
——————————————————————————————————————–
Shilajit
– en mineralrik organisk förening som sipprar ut mellan klippblock i Himalaya.
Köpes som pulver i väldigt välsorterade hälsobutiker/ekomat-butiker, samt på nätet.
Den består till stor del av växtmaterial som förmultnat och innehåller väldigt mycket mineraler, karboxylsyror och fulvosyror (s.k. fulvic acids). Tips: Hudkrämer med Fulvic acid används t.ex. mot acneärr och solskador – pigmentfläckar. Shilajit har länge använts inom den indiska traditionella medicinen.
Obs! Shilajit innehåller mycket järn så män som inte förlorar järn genom menstruation bör vara försiktiga med att använda Shilajit alltför mycket.
- Shilajit och Kroniskt trötthetssyndrom
I en studie på möss så ville man testa effekten av Shilajit på kroniskt trötthetssyndrom (CFS). För att trigga igång CFS så tvingade man råttorna att simma 15 minuter i 21 dagar i sträck. Under 21 dagar innan så behandlades råttorna med Shilajit i tre olika styrkor. Sedan testade man bl.a. graden av orörlighet, mätte stresshormoner, och granskade hur pass cellernas energifabriker (s.k. mitokondrier) blev påverkade. Resultatet visade bl.a. att Shilajit minskade orörligheten, hjälpte mitokondrierna (energifabrikerna i kroppen) att behålla sin funktion och gav minskad oro. Symtomen på kroniskt trötthetssyndrom minskade med andra ord.
——————————————————————————————————–
Spirulina
Näringsinnehåll: Spirulina är Extremt näringstät och lättsmält! Innehåller extra mkt protein, karotener, järn, antioxidanten SOD, den nyttiga fettsyran GLA, klorofyll och cellskyddande fykocyaniner. Men algen innehåller också mycket mineraler, mykopolysackarider och olika vitaminer.
- Spirulina och träning
I en studie på studenter som var fullt friska så kunde man se när de åt spirulina i tre veckor att de orkade träna längre för att de inte blev lika snabbt trötta. Man kunde också notera en höjning av bl.a. antioxidanten SOD i kroppen samt en positiv påverkan på andra ämnen i kroppen vilket fick forskarna att dra slutsatsen att Spirulina kan vara bra för att förebygga muskel- och skelettskador vid träning.
————————————————————————————————————
Surkörsbär
Surkörsbär är en av de rikaste källorna som finns till Melatonin (vårt sömnhormon som har stor betydelse för dygnsrytmen och en god sömn), men innehåller bl.a. också -vitamin, antioxidanten SOD, Antocyaner, proantocyaniner och ellarginsyra (olika antioxidanter).
I en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie på 20 frivilliga personer så fick deltagarna konsumera antingen surkörsbärsjuice eller placebo i 7 dagar. Då kunde man se att i gruppen som drack surkörsbärsjuice så höjdes nivån av melatonin och de kunde sova längre. Dessutom förbättrades kvaliteten på sömnen. Forskarna drog slutsatsen att juicekoncentrat av surkörsbär förmodligen kan vara bra för personer med sömnproblem.
——————————————————————————————————–
Tomatjuice/tomatextrakt – rikt på lykopen
Antioxidanten lykopen frigörs framförallt vid upphettning. Tänk på att undvika ketchup som är sockrad. Tomatjuice ger mer lykopen än färska tomater.
- Tomatjuice och cellskydd vid träning
I en studie på 15 otränade friska personer så kunde man se att ett dagligt intag av tomatjuice motsvarande 15mg lykopene per dag tydligt minskade serum-nivåerna av 8-oxodG (en markör för oxidativ stress) efter ett fysiskt träningspass. Lykopenet visade sig alltså ha en skyddande effekt på våra celler vid träning.
- Lykopen från tomater och prostatacancer
I en studie kunde man se ett tydligt samband mellan höga nivåer av lykopen i blodet och lägre förekomst av prostatacancer.
——————————————————————————————————-
Vindruvsextrakt – bl.a rikt på antioxidanten Resveratrol
- Vindruvsextrakt skyddar kolesterolet
I en studie vid University of North Carolina kunde man se att olika spädningar av vindruvsextrakt gör att LDL-kolesterolet håller sig i bättre skick under en längre tid och därför inte blir oxiderat (”skadat”) lika lätt. Detta anses bero på att vindruvor innehållerpolyfenoler (där Resveratrol är den mest kända) som är antioxidanter som alltså skyddar kolesterolet så att det håller sig i bra skick i kroppen.
Boels kommentar: Idag menar många forskare att kolesterolet inte blir farligt för oss förrän det har oxiderat (skadats). Oxidationsprocesser i kroppen sker t.ex. pg.a fel kost med för lite antioxidanter, pg.a. för mkt stress mm. Men var vaksam på att vanliga vindruvor oftast är hårt besprutade och gifter skapar ytterligare stress i kroppen. Så om du vill åt vindruvornas positiva effekt, köp då ekologiska druvor!
——————————————————————————————————
OBS! Sidan fylls gradvis på med fler studier!
Tyvärr är det svårt att få finansiering till större studier på exempelvis frukter och grönsaker eftersom det inte går att ta patent på en tomat sedan och få tillbaka sina satsade pengar. Det är en av anledningarna till att en del studier inte alltid är så stora.
Vill du läsa mer om forskning? Klicka på någon av länkarna nedan.
Läs om vetenskapliga studier på Hypnos
Läs om vetenskapliga studier på Omega 3
Läs om vetenskapliga studier på Probiotika
Eller läs om hälsonyheter i Media här!
——————————————————————————————————
Referenser
Acai
Xie C, Kang J, Burris R, Ferguson ME, Schauss AG, Nagarajan S, Wu X.“Açaí juice attenuates atherosclerosis in ApoE deficient mice through antioxidant and anti-inflammatory activities.” Atherosclerosis. 2011 Jun;216(2):327-33. Epub 2011 Feb 24. USDA Arkansas Children’s Nutrition Center, University of Arkansas for Medical Sciences, 15 Children’s Way, Little Rock, AR 72202, USA.Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91.
Brännässla
Namazi N, Esfanjani AT, Heshmati J, Bahrami A. ”The effect of hydro alcoholic Nettle (Urtica dioica) extracts on insulin sensitivity and some inflammatory indicators in patients with type 2 diabetes: a randomized double-blind control trial.” Pak J Biol Sci. 2011 Aug 1;14(15):775-9. Nutrition Research Center, Faculty of Health and Nutrition, Tabriz University of Medical Science, Iran.
Chlorella
Merchant RE, Andre CA. ”A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis.” Altern Ther Health Med. 2001 May-Jun;7(3):79-91. Virginia Commonwealth University, Medical College of Virginia, Richmond, VA 23298-0709, USA. rmerchan@hsc.vcu.edu
Gurkmeja
Bachmeier B, Nerlich AG, lancu CM, Cilli M, Schleicher E, Vené R, Dell’Eva R, Jochum M, Albini A, Pfeffer U. ”The chemopreventative polyphenol Curcumin prevents hematogenous breast cancer metastases in immunodeficient mice.” Cell Physiol Biochem 2007; 19(1-4):137-52. Department of Clinical Chemistry and Clinical Biochemistry, Surgical Hospital, Ludwig-Maximilians-University, Munich, Germany
Schön T, Idh J, Westman A, Elias D, Abate E, Diro E, Moges F, Kassu A, Ayele B, Forslund T, Getachew A, Britton S, Stendahl O, Sundqvist T. Effects of a food supplement rich in arginine in patients with smear positive pulmonary tuberculosis–a randomised trial. Tuberculosis (Edinb). 2011 Sep;91(5):370-7. Epub 2011 Aug 2. Department of Medical Microbiology, Faculty of Health Sciences, Linköping University, 581 85 Linköping, Sweden. tschon@hotmail.com
Kakao
Sorond FA, Hurwitz S, Salat DH, Greve DN, Fisher ND. Neurovascular coupling, cerebral white matter integrity, and response to cocoa in older people. Neurology. 2013 Aug 7. [Epub ahead of print]From the Department of Neurology, Stroke Division (F.A.S.), and Department of Medicine, Division of Endocrinology, Diabetes and Hypertension (S.H., N.D.L.F.), Brigham and Women’s Hospital; Neuroimaging Research for Veterans Center (D.H.S.), and Geriatric Research, Education and Clinical Center (D.H.S.), VA Boston Healthcare System; MGH/MIT/HMS Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging (D.H.S., D.N.G.), Department of Radiology, Massachusetts General Hospital; and Harvard Medical School (F.A.S., S.H., D.H.S., D.N.G., N.D.L.F.), Boston, MA.
Korngräs
Yu YM et al. ”Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes.” Diabetes Metab 2002 Apr; 28 (2):107-14.
Frestedt JL1, Kuskowski MA, Zenk JL. A natural seaweed derived mineral supplement (Aquamin F) for knee osteoarthritis: a randomised, placebo controlled pilot study. Nutr J. 2009 Feb 2;8:7. doi: 10.1186/1475-2891-8-7.
The marine-derived, multi-mineral formula, Aquamin, enhances mineralisation of osteoblast cells invitro. Phytother Res. 2012 Mar;26(3):375-80. doi: 10.1002/ptr.3561. Epub 2011 Jul 12.
Nypon
Christensen R, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. “Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients?–a meta-analysis of randomized controlled trials.” Osteoarthritis Cartilage. 2008 Sep;16(9):965-72. Epub 2008 Apr 14. The Parker Institute, Musculoskeletal Statistics Unit, Frederiksberg Hospital, Denmark.
J Ethnopharmacol. 2012 Aug 30;143(1):91-9. doi: 10.1016/j.jep.2012.06.002. Epub 2012 Jul 6. Neurotherapeutics Lab, Department of Pharmaceutics, Indian Institute of Technology (Banaras Hindu University), Varanasi 221005 U.P., Indi
Harms-Ringdahl M, Jenssen D, Haghdoost S. “Tomato juice intake suppressed serum concentration of 8-oxodG after extensive physical activity.” Nutr J. 2012 May 2;11(1):29. [Epub ahead of print]