Reningsverken kan ej rena från många läkemedel

Reningsverken kan ej rena från många läkemedel

aborre med läkemedel

I tidningen Situation Stockholm (som jag uppmuntrar fler att köpa för att stödja de som inte har ett hem!) så intervjuas Hanna Östfeldt, processingenjör på Henriksdals avloppsreningsverk. Hon berättar om hur svårt reningsverken har för att rengöra från många läkemedel. Diklofenak (som finns i många antiinflammatoriska läkemedel, Voltaren t.ex.) och det antibakteriella ämnet Triclosan (som finns i en tandkrämer) går reningsverken t.ex. helt bet på!

läkemedel i fisk, hämtat från Expressen

Boels kommentar: Det är viktigt att vi alla tänker på vilket ansvar vi gemensamt har för vilken värld vi vill leva i. För det vi kissar ut hamnar i vårt dricksvatten, förgiftar haven, gör fiskarna sjuka….som vi sedan äter i ett sjukt kretslopp. ”När de sista träden har dött, när vi har förgiftat alla hav och tömt dem på fisk så kommer vi att inse att vi inte kan äta pengar”.
Det finns alternativ! En viktig sak att tänka på är att t.ex. undvika mat som triggar inflammationer och att få i sig mer av den som hämmar inflammationer;   (ät t.ex. mer Avocado/Avocadoolja, Linfröolja, Chiafrön, Spenat, Nypon, Gurkmeja, Ingefära mm).
Och köp alltid tandkräm utan Triclosan.